Πολίτες ή οπαδοί;

Facebook και palema.gr Twitter και palema.gr GooglePlus και palema.gr RSS και palema.gr

Είστε εδώ:Αρχική»Άρθρα»Προπονητική»Περιγραφή του μετρικού όρου "Εύρος Ισχύος"

Περιγραφή του μετρικού όρου "Εύρος Ισχύος"

Γράφτηκε από τον  Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2016
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Πινάκιο στατιστικών. Πινάκιο στατιστικών. United World Wrestling

Την περιγραφή του επιστημονικού όρου "Εύρος Ισχύος" τον οποίον αναρτά πλέον στα στατιστικά της έδωσε σε άρθρο της η UWW, κάνοντας έτσι πιο εύκολη την πρόγνωση της εξέλιξης μιας αναμέτρησης.

Ρίο ντε Τζανέιρο (14 Αυγ) - Το Εύρος Ισχύος είναι ένας δείκτης απόδοσης που περιγράφει τη σχέση ανάμεσα στις τρεις θεμελειώδεις αρχές στο πλαίσιο της βαθμολόγησης στην πάλη: θετικοί βαθμοί, αρνητικοί βαθμοί και ο συνολικός χρόνος που δαπανάται στην παλαίστρα από κάθε παλαιστή.

Για να βρείτε λοιπόν το Εύρος Ισχύος απλά παίρνετε τα τεχνικά σημεία που σκόραρε ο κάθε παλαιστής, αφαιρέστε τα τεχνικά σημεία που έχασε ο συγκεκριμένος παλαιστής και διαιρέστε με τον συνολικό χρόνο σε όλες του της αναμετρήσεις στην παλαίστρα. Το αποτέλεσμα είναι το σύνολο των σημείων ανά λεπτό ή αλλιώς σημεία/λεπτό (pts/min).

Σε βάθος χρόνου, τα δεδομένα έχουν δείξει ότι το "Εύρος Ισχύος" σαφώς διαφοροποιείται μεταξύ των κορυφαίων παλαιστών και των παλαιστών του αμέσως επόμενου επιπέδου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην ελληνορωμαϊκή και την ελευθέρα πάλη γυναικών. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2015 στο Λας Βέγκας οι παλαιστές που κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο είχαν μέσο όρο 2,4 σημεία/λεπτό στην ελευθέρα πάλη γυναικών και 1,1 σημεία/λεπτό στην ελληνορωμαϊκή, ενώ το ασημένια μετάλλια κέρδισαν με 1,1 και 0,5 σημεία/λεπτό αντίστοιχα. Στην ελευθέρα ανδρών η διαφορά μεταξύ των πρωταθλητών και των ασημένιων μεταλλιούχων ήταν 1,3 έως 1,0 σημεία/λεπτό.

Το "Εύρος Ισχύος" είναι επίσης ένας καλός δείκτης πρόγνωσης όταν γνωρίζουμε τις μετρήσεις προηγούμενων αθλητικών διοργανώσεων. Για παράδειγμα, μετά τη νίκη της στα ημιτελικά η Kaori ICHO (JPN) είχε μια εντυπωσιακή μέτρηση 3,0 σημεία/λεπτό, τιμή η οποία ήταν πολύ μεγαλύτερη από το 0,6 pts/min της αντιπάλου της στο τελικό Petra OLLI (FIN). Στην ελευθέρα ανδρών ο Abdulrashid SADULAEV (RUS) κέρδισε ΜΕ 2,6 σημεία/λεπτό ενώ ο αντίπαλός του στα 86 κιλά Σελίμ Γιασάρ (TUR) είχε μέσο όρο 1,2 σημεία/λεπτό.

Παρότι η τιμή του "Εύρους Ισχύος" τείνει να ευνοεί τους επιθετικούς παλαιστές, ο Zhan BELENIUK (UKR) απέδειξε ότι η τακτική με χρήση της άμυνας και ενός σταθερού ρυθμού μπορεί επίσης να σου φέρει το χρυσό μετάλλιο. Στο Λας Βέγκας ο Beleniuk με 0,4 σημεία/λεπτό σε πέντε αγώνες κέρδισε το χρυσό της κατηγορίας, ενώ οι αντίστοιχες τιμές του αντιπάλου του για το χρυσό Rustam ASSAKALOV (UZB) ήταν 1,5 σημεία/λεπτό. Ωστόσο, η βασική διαφορά πριν από τον αγώνα του τελικού ήταν τα αρνητικά σημεία των αντιπάλων, ο Beleniuk είχε χάσει μόλις 5 σημεία σε 30 λεπτά πάνω στην παλαίστρα, ενώ ο αντίπαλός του έχασε 8 σημεία κατά τη διάρκεια 14 λεπτών στην παλαίστρα.

Πηγή: UWW

Σχόλια
Κουκλίδης Χαράλαμπος

Διαχειριστής του www.palema.gr, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και προπονητής πάλης στον Παλαιστικό Σύλλογο Αλεξάνδρειας ὁ Ἠμαθίων.

Ιστότοπος: www.palema.gr

Google+

 

Ημερολόγιο άρθρων

« Οκτώβριος 2017 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31