Γνωρίζοντας την πάλη μέσα από την αθλητική πορεία του παιδιού σου!

Μία σε, από καιρό, εκκρεμότητα συνέντευξη δημοσιεύουμε σήμερα, από ένα άνθρωπο ο οποίος μπήκε στην πάλη εντελώς συμπτωματικά. Ο λόγος για τον Βασίλη Καλούμενο αστυνομικό στο επάγγελμα.

Η γνωριμία μας στο Σχολικό Πρωτάθλημα πάλης του 2019 -που φιλοξενήθηκε στον Βόλο τον περασμένο Απρίλιο- μέσω του συναδέλφου του και πρώην πρωταθλητή της ελληνορωμαϊκής πάλης Χρήστου Κατσαρού, έδωσε την αφορμή γι αυτήν την όντως καθυστερημένη συνέντευξη με έναν άνθρωπο, ο οποίο μη έχοντας καμιά σχέση με την πάλη μπήκε στον χώρο και αγάπησε το άθλημα.

Palema.gr: Πώς μπήκε στην ζωή σου το άθλημα της πάλης, καθώς δεν υπήρχε κάποια επαφή είτε σε οικογενειακό είτε σε φιλικό επίπεδο με τον χώρο:

Βασίλης Καλούμενος: “Το άθλημα της πάλης μπήκε στη ζωή μου λίγο αργά, όταν ήμουν σε ηλικία 34 ετών. Πρωτύτερα, δεν γνώριζα σχεδόν τίποτα για το συγκεκριμένο άθλημα. Όλα ξεκίνησαν όταν γράφτηκε στην ελληνορωμαϊκή πάλη, ο εφτάχρονος, τότε, γιος μου. Λόγω της νεαρής ηλικίας του, τον πηγαινοέφερνα στις προπονήσεις του, στον παλαιστικό σύλλογο Διόσκουροι Προσοτσάνης.

Γρήγορα, μπήκε μέσα μου το μικρόβιο της πάλης και θέλησα ν’ασχοληθώ κι εγώ μ’αυτήν. Αμέσως, συνηδειτοποίησα πως ο σύλλογος διέθετε άξιους προπονητές, υψηλού επιπέδου, τους κυρίους Ελευθεριάδη Χαράλαμπο και Καϊσίδη Νικόλαο, οι οποίοι κάνουν αξιόλογη δουλειά με τους αθλητές τους. Μάλιστα, έχουν δημιουργήσει ένα πολύ ωραίο κλίμα μεταξύ των αθλητών, που άνετα το θεωρείς και οικογενειακό. Μπαίνοντας σ’αυτήν την παλαιστική ομάδα-οικογένεια, οφείλω να ομολογήσω, πως οι προπονητές με δέχτηκαν και με αγκάλιασαν ένθερμα. Τέλος, με αντιμετώπισαν εξαρχής ως αθλητή και όχι ως πατέρα ενός νεαρού αθλητή.

Palema.gr: Εγγράφεις λοιπόν τον γιό σου στους Διόσκουρους Προσοτσάνης, δεν αρκείσαι μόνο σ΄αυτό αλλά αρχίζεις κάποια στιγμή να μπαίνεις και συ στην παλαίστρα, σε σημείο να συμμετάσχεις στα Πανελλήνια πρωταθλήματα Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας:

Βασίλης Καλούμενος: “Ξεκινώντας τις προπονήσεις μου στην ελληνορωμαϊκή πάλη,στην κυριολεξία παθιάστηκα με το συγκεκριμένο άθλημα και διαπίστωσα ότι θα έπρεπε να το είχα ξεκινήσει από πολύ μικρότερη ηλικία… Αλλά, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Έτσι, φρόντιζα να πηγαίνω ανελλιπώς στις προπονήσεις και ν’ακολουθώ πίστα τις οδηγίες – συμβουλές των προπονητών μου, οι οποίες συνοψίζουν τα εξής: Καταρχάς, η πάλη είναι άθλημα που χρειάζεται απόλυτη πειθαρχία και πολλή αντοχή.

Επίσης, για να γίνει κάποιος σωστός παλαιστής θα πρέπει να μπορεί να τρέχει σε μαραθώνιο, να είναι αρσιβαρίστας, να έχει την ταχύτητα και την έκρηξη ενός σπρίντερ, την ευλυγισία ενός αθλητή ενόργανης και τη στρατηγική ενός σκακιστή.  Όσο περνούσε ο καιρός, τηρώντας τις συμβουλές των προπονητών μου, βελτιωνόμουν συνεχώς. Άλλωστε, οι εναλλαγές και η ποικιλία των ασκήσεων, που διαθέτει η πάλη δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.

Έτσι, κατάφερα να συμμετάσχω, εξαρχής, στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα πάλης, το 2017 και τις επόμενες δύο χρονιές ( 2018 – 2019 ) στα Πανελλήνια πρωταθλήματα Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας. Τέλος, μπορώ να πω με βεβαιότητα, πως σήμερα, στα 41 μου πλέον, νιώθω πιο σίγουρα και άνετα, μέσα στην παλαίστρα, από ποτέ.”

Palema.gr: Έχεις ασχοληθεί με άλλα αθλήματα ή σπορ κατά το παρελθόν; Και ποια θεωρείς ότι είναι τα πλεονεκτήματα της πάλης έναντι των υπολοίπων αθλημάτων;

Βασίλης Καλούμενος: Κατά το παρελθόν, σε παιδική και εφηβική ηλικία, ασχολήθηκα αρχικά με το ποδόσφαιρο και μετέπειτα με το Τάε-κβοντό. Όλα αυτά βέβαια σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Καλώς ή κακώς, τα συγκεκριμένα αθλήματα τα έβλεπα μονάχα ως έναν τρόπο εκτόνωσης και παιχνιδιού με τους συνομήλικούς μου. Αυτό είχε ως άμεσο αποτέλεσμα να τα βαρεθώ σχετικά γρήγορα και να τα παρατήσω σε μικρό χρονικό διάστημα. Ήταν αδύνατο να μου κεντρίσουν το ενδιαφέρον για πολύ καιρό.

Όσον αφορά την ελληνορωμαϊκή πάλη, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά και αδιαμφισβήτητα υπερτερεί έναντι των άλλων αθλημάτων. Η ποικιλία των ασκήσεων στην πάλη είναι τόσο μεγάλη, η ένταση στις προπονήσεις παραμένει αμείωτη και η συνεχής βελτίωση της τεχνικής κρατούν το ενδιαφέρον των αθλητών. Επίσης, αυτή η εγρήγορση και η συνεργασία σώματος και πνεύματος παρέχει μέγιστη ικανοποίηση και πληρότητα στους παλαιστές. Τέλος, πρέπει ν’ αναφερθεί στα υπέρ της πάλης και το οικογενειακό κλίμα που επικρατεί μεταξύ των αθλητών με των προπονητών τους.”

Palema.gr: Όπως προείπες γνώρισες σε μεγάλη ηλικία το άθλημα και κατέληξες στο συμπέρασμα ότι θα έπρεπε να είχες ασχοληθεί νωρίτερα. Για ποιο λόγω πιστεύεις ότι δεν είναι διαδεδομένο στην χώρα μας παρότι επικαλούμαστε την ελληνικότητά του ιστορικά;

Βασίλης Καλούμενος: Ας μην ξεχνάμε πως μεγάλωσα σε μια επαρχιακή κωμόπολη, την Προσοτσάνη, όπου οι αθλητικές δραστηριότητες για τα παιδιά και τους εφήβους ήταν συγκεκριμένες και περιορισμένες, ποδόσφαιρο και Τάε-κβοντό. Σίγουρα κάποιος που μεγάλωσε σε μια μεγαλούπολη θα είχε περισσότερες επιλογές… Πάντως, προσωπικά πιστεύω πως η πάλη, το κατεξοχήν ελληνικό άθλημα, είναι αρκετά διαδεδομένη, απλώς δεν διαφημίζεται από τα ΜΜΕ, γιατί δεν υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα από πίσω.

Επιπροσθέτως, οι δυσκολίες του συγκεκριμένου αθλήματος αποθαρρύνουν πολλούς από το ν’ ασχοληθούν μαζί του. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα πολύ κοπιαστικό άθλημα, που απαιτεί πολύωρες κι επίπονες προπονήσεις. Είναι λίγοι αριθμητικά αυτοί που έρχονται στην πάλη και καταφέρνουν να μείνουν. Απαιτούνται πολλές θυσίες για κάτι τέτοιο.

Τέλος, η λανθασμένη εντύπωση που έχουν ορισμένοι γονείς, πως με την πάλη τα παιδιά τους θα γίνουν επιθετικά, τους αποτρέπει από να τα φέρουν στην παλαίστρα. Αποδεδειγμένα, οι παλαιστές είναι οι πιο ήρεμοι και πειθαρχημένοι άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή.”

Palema.gr: Με την ιδιότητά σου ως αστυνομικός, πώς θα έβλεπες την ένταξη της πάλης ως μάθημα στις παραγωγικές σχολές της αστυνομίας και των άλλων σωμάτων ασφαλείας και για ποιο λόγο πιστεύεις ότι δεν έχει συμπεριληφθεί έως τώρα εν αντιθέσει με άλλα μαχητικά αθλήματα:

Βασίλης Καλούμενος: “Με την ιδιότητά μου ως αστυνομικός, θα έβλεπα ως κάτι πολύ θετικό την ένταξη της ελληνορωμαϊκής πάλης ως μάθημα στις παραγωγικές σχολές της αστυνομίας και των άλλων σωμάτων ασφαλείας. Κάτι τέτοιο, θα τελειοποιούσε τις γνώσεις των αστυνομικών στον τομέα της αυτοάμυνας. Επίσης, η εκπαίδευση στις λαβές υποταγής της πάλης θα έκανε πιο εύκολη και ασφαλή την υπηρεσία των αστυνομικών.

Ακόμη, η πάλη είναι το κατεξοχήν άθλημα που παρέχει τόνωση της αυτοπεποίθησης στους αθλητές της και ένας αστυνομικός γεμάτος αυτοπεποίθηση μεταδίδει με την παρουσία του το αίσθημα της σιγουριάς και της ασφάλειας στους πολίτες. Τέλος, η πάλη, επειδή εκτός από το σώμα γυμνάζει και το πνεύμα,ένας αστυνομικός με γνώσεις πάλης φιλτράρει πολύ γρήγορα τον χώρο στον οποίο βρίσκεται και τ’αντανακλαστικά του βρίσκονται σε μεγαλύτερη ετοιμότητα, ώστε ν’αντιδράσει καταλλήλως.

Σχετικά με το γεγονός ότι η πάλη δεν έχει ενταχθεί ακόμη ως μάθημα στις παραγωγικές σχολές της αστυνομίας, δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό… Πάντως, είναι λυπηρό να εκπαιδεύονται στην ελληνορωμαϊκή πάλη οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι αστυνομικοί και όχι οι Έλληνες.”

Palema.gr: Τελειώνοντας θα ήθελες να προσθέσεις κάτι άλλο;

Βασίλης Καλούμενος: “Τελειώνοντας, θα ήθελα να προσθέσω πως οι αστυνομικοί θα έπρεπε να γυμνάζονται σε όλη την υπηρεσιακή τους θητεία και όχι μόνο όταν βρίσκονται στη σχολή εκπαίδευσης. Ιδανικά, θα έπρεπε ν’ασχολούνται με την πάλη σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, τους οποίους θα παρείχε η υπηρεσία. Ο αθλητισμός θα έπρεπε να βρίσκεται στη ζωή όλων των ενεργών αστυνομικών. Ευελπιστώ, στο μέλλον η ελληνορωμαϊκή πάλη να πάρει τη θέση που της αξίζει στη ζωή των αστυνομικών, αλλά και γενικότερα των Ελλήνων.”

Σχετικά άρθρα
Διαβάστε περισσότερα

Πήρε ΦΕΚ η τροπολογία του Υφυπουργείου Αθλητισμού για ψηφιακές εκλογές ομοσπονδιών

Τη δυνατότητα διεξαγωγής των εκλογών των αθλητικών Ομοσπονδιών αλλά και των ενώσεων με ηλεκτρονικό τρόπο, δίνει τροπολογία του…
Διαβάστε περισσότερα

«Όργια» σε μεγάλη Αθλητική Ομοσπονδία – Ψάχνουν για κακουργήματα

Μεγάλη αθλητική Ομοσπονδία υπεράνω υποψίας αλλά και με ισχυρή παράδοση στις διεθνείς επιτυχίες είναι εμπλεκόμενη σε κακουργήματα που…