Συνέντευξη με τους προπονητές της εθνικής ομάδας παίδων ελληνορωμαϊκής

Με την ολοκλήρωση του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος παίδων και κορασίδων στην πρωτεύουσα της Βοσνίας & Ερζεγοβίνης Σαράγιεβο, το palema.gr μίλησε με τους Ομοσπονδιακούς προπονητές (με αλφαβητική σειρά) Χρήστο Κατσαρό, Αλέξη Κολιτσόπουλο και Γιάννη Παγκαλίδη με θέμα την όλη πορεία της εθνικής ομάδας παίδων ελληνορωμαϊκής.

palema.gr – Γενικές εντυπώσεις και επισημάνσεις από την διαδικασία προετοιμασίας της εθνικής ελληνορωμαϊκής σε όλες της φάσεις της με την ολοκλήρωση του Πανελληνίου πρωταθλήματος και την σύσταση της εθνικής ομάδας:

Α:
Γιάννης Παγκαλίδης – “Με την ολοκλήρωση του Πανελληνίου πρωταθλήματος και την σύσταση της εθνικής ομάδας έγιναν δύο καμπ προετοιμασίας -κάτι πρωτόγνωρο για αυτήν τη γενιά των αθλητών και ειδικά για τους παίδες και τις κορασίδες- γεγονός που αποτέλεσε ένα πολύ μεγάλο βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας προπόνησης.”

“Ένα δεύτερο μεγάλο βήμα ήταν το τελικό στάδιο προετοιμασίας, διάρκειας περίπου 40 ημερών, που έγινε στη Ρουμανία με τη Ρουμανική ομάδα, η οποία μας φιλοξένησε, καθώς και την εθνική ομάδα των Μολδαβών, που συμμετείχε στο καμπ. Θεωρώ ότι ήταν ένα επίτευγμα, καθώς δε στοίχησε κάτι στην ελληνική ομοσπονδία και κατά συνέπεια στο ελληνικό κράτος, και έγινε μέσω των γνωριμιών των συναδέλφων Χρήστου Κατσαρού και Αλέξη Κολιτσόπουλου.”

“Έγινε μια άρτια προετοιμασία, δομημένη σωστά, όπως ταιριάζει σε μια τόσο σημαντική διοργάνωση. Η συνεργασία τόσο μεταξύ μας όσο και με τους ξένους συναδέλφους ήταν άψογη, δεν υπήρξαν προβλήματα και συγκρούσεις.”

Χρήστος Κατσαρός – “Απώτερος στόχος για φέτος ήταν και είναι το Παγκόσμιο πρωτάθλημα παίδων και κορασίδων, που θα γίνει στην Ελλάδα, με τους Έλληνες αθλητές να αγωνίζονται και να εκπροσωπούν τη χώρα μας επάξια. Για να επιτευχθεί αυτό έπρεπε να μπούνε κάποιες βάσεις, γι’ αυτό, όπως προανέφερε και ο Γιάννης, έγιναν δύο καμπ προετοιμασίας, το πρώτο στο Λουτράκι και το δεύτερο στο Κιλκίς. Το γεγονός ότι πρόκειται για μαθητές καθόρισε και τον χρόνο υλοποίησης των καμπ, τα οποία έγιναν τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.”

“Αυτό που έγινε ήταν πρωτόγνωρο. Δε θυμάμαι να έχει ξαναγίνει σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Η εκεί προετοιμασία δεν έγινε μόνο με τους Μολδαβούς και τους Ρουμάνους αθλητές, αλλά ήρθαν και κάποιοι Σλοβένοι και Κροάτες, επιπλέον, υπήρξε μεθοδολογία στην όλη προετοιμασία, κάναμε φυσική κατάσταση και δύναμη για δύο σχεδόν εβδομάδες στο βουνό και στην συνέχεια κατεβήκαμε στην Τιμισοάρα, στο εκεί προπονητικό κέντρο, σε έναν απίστευτο χώρο με τρεις Ολυμπιακές παλαίστρες, κάτι πολύ σημαντικό για μας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δεν πληρώσαμε κάτι ως ομοσπονδία, αλλά η φιλοξενία της προετοιμασίας οφείλεται καθαρά σε προσωπικές γνωριμίες μας.”

“Με το που ξεκινήσαμε πέρσι να συμμετάσχουμε σε διεθνείς διοργανώσεις και τουρνουά ξαναβρήκαμε παλιούς συναθλητές φίλους, οι περισσότεροι σημερινοί προπονητές ήταν συναθλητές μας, όταν εμείς παλεύαμε στο εξωτερικό σε Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα ως αντίπαλοι. Μέσα στα πλαίσια της κοινής αθλητικής μας πορείας, που με το πέρασμα των χρόνων έγινε φιλία και του πάθους μας για το άθλημα, ήρθαν οι πρώτες προσκλήσεις για κοινά καμπ προετοιμασίας, οι οποίες αξιοποιήθηκαν. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να έρθουν μετάλλια και διακρίσεις, δύσκολος αλλά αυτός είναι, θα πρέπει να έχεις καλούς αντιπάλους, καλούς συναθλητές, να υπάρχει μέθοδος στην προπόνηση, για να φτάσεις σε ένα αποτέλεσμα.”

“Είμαστε πολύ χαρούμενοι που πήραμε το μετάλλιο, θα μπορούσαμε να έχουμε άλλα δύο καλά πλασαρίσματα και να πάμε στο Παγκόσμιο με αξιώσεις.”

Αλέξης Κολιτσόπουλος “Όλο αυτό το εγχείρημα ξεκίνησε από το 2016 , όταν βρεθήκαμε με τον Γιάννη τον Παγκαλίδη στο εξωτερικό, συγκεκριμένα στη Σουηδία, κάποιοι αθλητές από την Νότια και κάποιοι από τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό για μένα ήταν ό,τι  πιο άσχημο έχει τύχει στην αθλητική μου καριέρα στο άθλημα της πάλης, το να βρεθεί μια εθνική ομάδα σε ένα αεροδρόμιο του εξωτερικού χωρίς να έχει κάνει ούτε μισή ώρα κοινή προπόνηση, τα παιδιά ούτε καν γνωρίζονταν μεταξύ τους.”

“Πήγαμε στη συνέχεια στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα για απόκτηση εμπειριών και καταλάβαμε ότι δεν γίνεται σωστή δουλειά έτσι. Όλες οι χώρες δουλεύουνε έστω και με λίγες προετοιμασίες, λίγες προπονήσεις μαζί σαν ομάδα. Αν δεν έχεις εθνική ομάδα, δεν μπορείς να καταφέρεις σχεδόν τίποτα. Είναι θαύμα να καταφέρει κάποιος κάτι μόνος του και δεν ξέρω αν έχει ποτέ συμβεί και αν έχει συμβεί, πάντα δένει με μία ομάδα.”

“Συμφωνήσαμε και είπαμε το εξής, να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μία εθνική ομάδα και όχι με στόχο μόνον το Παγκόσμιο, αλλά να δημιουργήσουμε υποδομές. Αν δεν δημιουργήσεις υποδομές, δε δόσεις όραμα στα παιδιά, αυτά με την πρώτη αποτυχία σταματάνε και τα έχεις χάσει.”

“Σε αυτό συνέβαλε πάρα πολύ και η Ελληνική Ομοσπονδία, μάς πίστεψε, αρχικά, και διοργάνωσε το πρώτο καμπ στο Λουτράκι και το δεύτερο στον Ατέρμονα στο Κιλκίς. Αυτή ήταν μια πολύ καλή απόφαση από πλευράς της, αλλά κατά τη γνώμη μου, υπήρξαν κάποιες λανθασμένες επιλογές στο πώς να οργανώσει το καμπ, ποιους αθλητές να καλέσει. Η προσπάθεια, βέβαια, έγινε για καλό, αυτό όμως δεν τράβηξε όπως θα έπρεπε, αλλά οι προπονητές το κρατήσαμε, με αποτέλεσμα όλο αυτό να φέρει την εξωστρέφεια. Δεν μπορούμε μόνοι μας, ως χώρα, δεν έχουμε το επίπεδο, πήραμε, λοιπόν, την απόφαση ως προπονητές, σε όλο αυτό το διάστημα, να βγούμε προς τα έξω.”

Η ψυχή της όλης προσπάθειας ήταν ο Χρήστος ο Κατσαρός και ο Γιάννης ο Παγκαλίδης,  εγώ όλο αυτό το διάστημα προσπαθούσα, αλλά λόγω εργασίας δεν μπορούσα να βρίσκομαι κοντά, ωστόσο εργάστηκα πολύ από πίσω έτσι ώστε να γίνει ένα καμπ στο εξωτερικό. Από τη στιγμή που αποφασίστηκε ότι πρέπει να πάμε έξω και η ελληνική Ομοσπονδία βοήθησε πάρα πολύ σε αυτό. Συντάξαμε ένα πρόγραμμα έως και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, ακριβώς μετά το πέρας της προετοιμασίας στον Ατέρμονα με στόχο να κάνουμε προετοιμασία στο εξωτερικό, αγώνες στο Πανευρωπαϊκό, προετοιμασία και συμμετοχή στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα.”

“Αυτό ήταν το πλάνο μας, προχωράει και σε αυτό έχει βοηθήσει η ομοσπονδία η οποία πίστεψε σε όλο αυτό, στην ομάδα μας αλλά και στις ομάδες ελευθέρας παίδων και κορασίδων. Έτσι ήρθαν τα πρώτα αποτελέσματα, ίσως γρήγορα για μας την ελληνορωμαϊκή, γιατί ήμασταν πάρα πολύ πίσω σε σχέση με την ελευθέρα, αλλά ανταποκριθήκαν τα παιδιά και εμείς, πιστέψαν σε μας και τα σωματεία, γιατί είναι σημαντικό ένα σωματείο να εμπιστεύεται τους ομοσπονδιακούς προπονητές, όταν τους εμπιστεύεσαι γίνεται καλύτερη δουλεία και έτσι θα συνεχίσουμε.”

palema.gr – Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, από τη στιγμή που φτάσατε στο Σαράγιεβο έως και σήμερα που ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της ελληνορωμαϊκής στο Πανευρωπαϊκό, οι γενικές εντυπώσεις από το επίπεδο των αγώνων και οι εντυπώσεις από την απόδοση της εθνικής μας ομάδας:

Α:
Αλέξης Κολιτσόπουλος“Το επίπεδο το γνωρίζουμε από πέρσι και είναι πολύ υψηλό ακόμα και σε αυτές τις ηλικίες δουλεύουν, όπως και στους άνδρες, πολλές φορές υπάρχουν δέκα έως δεκαπέντε χώρες στην Ευρώπη, που δουλεύουν επαγγελματικά, θα έλεγα στις υποδομές, στις ηλικίες των παίδων, γιατί ξέρουν ότι από τους δέκα αυτούς αθλητές οι δύο, τρεις, τέσσερις θα μπορέσουν στους άνδρες να είναι στα μετάλλια στα Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα και στους Ολυμπιακούς αγώνες.”

“Δεν έχει αλλάξει κάτι, το γνωρίζαμε αυτό και το περιμέναμε,  ήταν πολύ υψηλό το επίπεδο, ευτυχώς, τούς έχουμε δει να παλεύουν τον τελευταίο χρόνο σε πολλά τουρνουά, έχουμε δει το επίπεδό τους και ξέραμε τί θα αντιμετωπίσουμε. Το δικό μας επίπεδο ήταν πάρα πολύ χαμηλό πέρσι, για να μην πω στο μηδέν θα πω στο ένα, όμως καταφέραμε να ανεβούμε ένα σκαλί, η διαφορά μας δεν είναι πια πολύ μεγάλη, αλλά υπάρχει, ωστόσο, είναι θέμα χρόνου, αν συνεχίσουμε έτσι, να μειωθεί η διαφορά με τους ξένους, γιατί όλες οι χώρες στο εξωτερικό προετοιμάζονται όλον τον χρόνο με τον τρόπο αυτό και ξεκινούν ήδη από τις ηλικίες των παμπαίδων, συνεπώς εμείς σαν πρώτη χρονιά κάναμε ένα σημαντικό βήμα.”

“Αγωνιστικά θα έλεγα ότι τουλάχιστον δύο αθλητές λόγω συγκυριών δεν προχωρήσανε, αν και θα μπορούσαν να πάνε καλύτερα, όπως ο Νικολαΐδης, που ήταν λίγο τρακαρισμένος στον πρώτο αγώνα και ο Μανωλόπουλος, ο οποίος για ένα σημείο θα ήταν στην πεντάδα της κατηγορίας του. Ο Παγκαλίδης τα κατάφερε.”

Κατά την τελευταία προετοιμασία αντιμετωπίσαμε και κάποιους τραυματισμούς. Τα πράγματα ήταν δύσκολα μια και ήμασταν στο εξωτερικό και δεν μπορέσαμε να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, λόγω έλλειψης χρημάτων κι απουσίας γιατρού, η όποια φυσιοθεραπεία ήταν δύσκολα εφαρμόσιμη. Οι οικοδεσπότες μας έκαναν, βέβαια, ό,τι καλύτερο μπορούσαν άλλα δεν ήταν όμως αυτό που χρειάζεται ένας αθλητής. Έτσι οι Γιώργος Νικολόπουλος και Γιώργος Σωτηριάδης, λόγω του τραυματισμού τους, δεν θα έπρεπε να παλέψουν, αλλά την τελευταία μέρα δεν μπορείς να κάνεις πίσω. Στην προπόνηση «έβγαζαν μάτια», όμως ένας τραυματισμός είναι αρκετός, για να σε πάει πίσω μερικές φορές.”

Στην περίπτωση του Αβραάμ Σωτηριάδη ήταν θέμα εμπειρίας, στόχος ήταν να συμμετάσχει, γιατί  είναι μικρός ηλικιακά, αλλά έχει το ταλέντο να προχωρήσει, όπως και ο Παναγιώτης Τρίμης, που είναι γεννηθείς το 2002, είναι αθλητής που έχει μέλλον και σε δύο χρόνια θα είναι έτοιμος για διακρίσεις. Ο Κώστας ο Δαμιανάκης είναι και αυτός μικρός. Είναι, επομένως, θέμα χρόνου και χρειάζονται προετοιμασίες, αγωνιστικά μάς λείπει η εμπειρία, κάναμε όμως ένα βήμα.”

Γιάννης Παγκαλίδης – “Όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια αυτή είχαμε σαν στόχο το 2024, προοπτική οκταετίας τον διπλό Ολυμπιακό κύκλο, για να υπάρξουν αποτελέσματα, δεν μπορεί από την μια στιγμή στην άλλη να κάνουμε θαύματα. Βήμα βήμα θα βελτιωνόμαστε, ώστε το 2024, όταν η γενιά αυτή θα είναι 24ρων με 26 ετών, στην καλύτερη, δηλαδή, παλαιστικά ηλικία, να είναι φτασμένοι αθλητές και αν όλα όσα έχουμε προγραμματίσει παν καλά έως τότε, να έχουμε αποτελέσματα στα Πανευρωπαϊκά, Παγκόσμια και στο Ολυμπιακό τουρνουά. Έτσι, θα μπορέσουμε να έχουμε αποτελέσματα όπως και τα παλαιότερα χρόνια. Αυτό που γινόταν έως τώρα δεν νομίζω να μπορούσε να φέρει αποτελέσματα ούτε καν μια συμμετοχή σε Ολυμπιακούς αγώνες.”

“Σε ό, τι έχει να κάνει με το αγωνιστικό κομμάτι, είναι πολύ υψηλό το επίπεδο στο Πανευρωπαϊκό και Παγκόσμιο πρωτάθλημα και δεν έχει μεγάλη διαφορά με αυτά των ανδρών σε τεχνικό και τακτικό επίπεδο. Συμμετείχαν πολλές χώρες, παραδοσιακά δυνατές, όπως η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία, η Γεωργία κλπ. και το γεγονός ότι τόσο γρήγορα πήραμε ένα μετάλλιο είναι σημαντική επιτυχία.”

Χρήστος Κατσαρός – “Είχαμε να κάνουμε με σχολές, οι οποίες έχουν τεράστια παράδοση στην πάλη, δεν είναι τυχαίο ότι 1η στην ομαδική κατάταξη ανακηρύχθηκε η Γεωργία, με 2η την Ρωσία και 3η την Ουγγαρία ακολουθούμενες από τεράστιες σχολές, όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία κ. ά. , οι οποίες, όπως είπαμε, δουλεύουν χρόνια και με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Το ότι εμείς με αυτές τις προετοιμασίες φτάσαμε ο Ηλίας ο Παγκαλίδης να καταφέρει να κερδίσει τον Ρώσο αθλητή και να αγωνιστεί για το χάλκινο μετάλλιο είναι πολύ σημαντικό και μας χαροποιεί.”

Βέβαια, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά, πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, δεν υπάρχει άλλος τρόπος, για να πάμε ακόμα καλύτερα, δεν υπάρχει εύκολος τρόπος. Ο τρόπος είναι μόνο αυτός, να λειτουργεί η εθνική ομάδα, να υπάρχει ένα πλάνο, τα παιδιά πριν από μεγάλους αγώνες θα πρέπει να συμμετέχουν σε δύο με τρία τουλάχιστον διεθνή τουρνουά και να αποκτήσουν εμπειρίες. Είναι ακόμη παιδιά που έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους, ταλέντα υπάρχουν, πρέπει όμως να τα αξιοποιήσουμε, δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο πάνω σε αυτό.”

palema.gr – Πολλοί προπονητές χαρήκαμε που η Ομοσπονδία ξαναμπήκε στη λογική της σύστασης εθνικών ομάδων, του σχεδιασμού και της διεξαγωγής καμπ προετοιμασίας, υπάρχει όμως ο φόβος σε όλους τους προπονητές ότι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι φιλοξενούμε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα παίδων και ότι μετά το πέρας της διοργάνωσης όλο αυτό θα «ξεφουσκώσει», όχι ότι δεν πιστεύει (η ομοσπονδία) σε όλο αυτό αλλά θα επηρεαστεί από το οικονομικό κομμάτι. Κατά πόσο αυτό φοβίζει και εσάς:

Α:
Αλέξης Κολιτσόπουλος“Η γνώμη μου είναι ότι πάντα πρέπει να αρπάζεις την ευκαιρία, εμείς λειτουργήσαμε με την λογική αυτή πριν ακόμα μας ανατεθεί ως χώρα η διοργάνωση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος, δεν έχει λοιπόν, καμία σχέση η ανάληψη της διοργάνωσης με την φιλοσοφία που έχουμε ο Γιάννης ο Παγκαλίδης ο Χρήστος ο Κατσαρός και εγώ.”

“Από πέρσι ξεκινήσαμε και πηγαίναμε σε τουρνουά και είπαμε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε να βρισκόμαστε όλοι μαζί και να προπονούμαστε. Δεν υπήρχε τότε κάποια πληροφόρηση ότι εμείς θα αναλαμβάναμε την διοργάνωση. Εμείς ξέραμε απλά ότι η χώρα μας μπορεί να αναδείξει παγκόσμιους πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες ξανά και ξέραμε αυτά που έχουμε μάθει από τους προπονητές μας, τον Χολίδη, τον Ποζίδη και όλους αυτούς τους προπονητές -για να μην ξεχάσω και αδικήσω κάποιον- που συνέβαλαν στις μεγάλες επιτυχίες του παρελθόντος.”

“Ξέραμε την συνταγή και τον τρόπο για να έρθουν τα αποτελέσματα, τώρα αν κάποιοι φοβούνται ότι όλο αυτό είναι προσχηματικό είναι δικό τους θέμα, το παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι ένα αθλητικό γεγονός, που διεξάγεται κάθε χρόνο σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, αυτό θα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος, ο κάθε προπονητής, η ομοσπονδία. Δεν μπορεί να δουλεύεις με όραμα μια μόνον αθλητική διοργάνωση.”

“Η δουλειά γίνεται για δύο χρόνια, για να σου αποδώσει τη δεύτερη χρονιά και όχι την πρώτη και αν μιλάμε για τους άνδρες για να σου αποδώσει όλη η προσπάθεια χρειάζονται τέσσερα πέντε χρόνια, να έχεις δέκα αθλητές, να αναδείξεις δύο τρεις, τέσσερις ίσως. Μπορεί στο τέλος να είναι μόνο ένας, αλλά θα καταφέρεις να βγάλεις έναν, δεν γίνεται να μην βγει, εάν δεν τα κάνεις όλα αυτά, τότε πας στην τύχη, όπως έχουμε δει να συμβαίνει τα προηγούμενα χρόνια, ότι δηλαδή, δεν έχουμε καταφέρει οργανωμένα και με σχεδιασμό να έχουμε έναν παγκόσμιο πρωταθλητή ή έναν Ολυμπιονίκη. Δεν ξεκινάμε από το Α αλλά από το Χ να πάμε στο Ω, δε γίνεται έτσι, δεν υπάρχει τέτοια συνταγή πουθενά παγκοσμίως στον αθλητισμό, ξεκινάς από χαμηλά για να φτάσεις ψηλά.”

“Εμείς αυτό πιστέψαμε από την αρχή χωρίς να έχουμε κατά νου την όποια ανάληψη Παγκόσμιας διοργάνωσης, έτσι και θα συνεχίσουμε. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε την στήριξη της Ομοσπονδίας, γιατί και ο πρόεδρός μας και πολλοί άνθρωποι από τη διοίκηση υπήρξαν αθλητής και πρωταθλητές και γνωρίζουν ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε την ελληνική πάλη ψηλά.”

Γιάννης Παγκαλίδης“Σχετικά με το θέμα αυτό έχουμε μιλήσει και με τους προπονητές της ελευθέρας παίδων και κορασίδων, ότι αυτό που γίνεται φέτος έστω και με αφορμή το Παγκόσμιο πρωτάθλημα πρέπει να συνεχιστεί, αν είναι πυροτέχνημα, όπως φοβούνται πολλοί, τότε δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να ασχολούμαστε και να γυρνάμε πάλι στο παρελθόν. Οι βάσεις μπήκανε όλοι γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά υπάρχουν τρόποι, αρκεί να το ψάξεις, να ψάξεις να βρεις τον τρόπο να τα καταφέρεις, εάν αυτό δεν μπορεί να γίνει, τότε δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η όποια προσπάθεια.”

Χρήστος Κατσαρός“Δύο είναι οι πυλώνες της πάλης, τα μικρά παιδιά και η εθνική ομάδα. Μικρά παιδιά θεωρώ ότι έχουμε, κάθε χρόνο γράφονται παιδιά σε όλα τα σωματεία της Ελλάδος, αυτό που δεν έχουμε είναι «εθνική ομάδα». Πρέπει να καταλάβουμε ότι για να έχουμε επιτυχίες στο εξωτερικό πρέπει να λειτουργήσει η εθνική ομάδα.”

“Θεωρώ ότι η ομοσπονδία και κατά προέκταση η ελληνική πολιτεία θα μας βοηθήσει και όπως εμείς, μεσούσης της κρίσης, βρήκαμε τρόπους για να λειτουργήσουμε, με γνωριμίες και φιλίες, που έχουμε κάνει με διάφορα σωματεία στο εξωτερικό, μπορούμε ως άθλημα να βρούμε τρόπους να προχωρήσουμε, καλή διάθεση να υπάρχει, ομόνοια να υπάρχει, βάζοντας ως απώτερο στόχο τις επιτυχίες των παιδιών. Να δημιουργήσουμε καλούς αθλητές και συνάμα καλά παιδιά, να τους βλέπουμε να διακρίνονται και να τους καμαρώνουμε.”

“Έχουμε μια επιτυχία, έχουμε μπροστά μας το Παγκόσμιο, ευελπιστούμε ότι του χρόνου θα επαναληφθεί αυτό, έχουμε ταλέντα, έχουμε προπονητές. Ας βοηθηθεί λίγο η κατάσταση, ας βοηθήσει και η πολιτεία, ο αθλητισμός είναι πολιτισμός δεν γίνεται να μην έχεις πολιτισμό, θα πρέπει να ανοίξουν και άλλα γυμναστήριο, για να παραφράσω το απόφθεγμα που λέει ότι «όταν κλείνει ένα σχολείο ανοίγει μια φυλακή», το ίδιο ισχύει και για ένα γυμναστήριο, το ίδιο παιδαγωγός είναι και ένας προπονητής.”

palema.gr- Θεωρείτε ότι στο Παγκόσμιο θα μπορέσουμε να έχουμε μια παρόμοια επιτυχία καθώς θα δώσουν το παρόν τους και υπερδυνάμεις εκτός Ευρώπης, οι οποίες θα διεκδικήσουν την διάκριση:

Α:
Γιάννης Παγκαλίδης“Στο Παγκόσμιο στόχος είναι να επαναλάβουμε ,τουλάχιστον, αυτήν την επιτυχία και αν μπορέσουμε να κάνουμε ίσως μια μεγαλύτερη. Το γεγονός ότι γίνεται στη χώρα μας και θα έχουμε την στήριξη του κόσμου είναι θετικό, αφού διαφορετικά αγωνίζεσαι εντός έδρας, έχεις άλλη ψυχολογία. Εδώ (βλ. Βοσνία- Ερζεγοβίνη) δεν είμαστε σε μια ιδιαίτερα φιλική για μας χώρα, παρόλα αυτά πετύχαμε να φέρουμε κάποια αποτελέσματα, στην χώρα μας θα πρέπει να κάνουμε κάτι παραπάνω, μακάρι να έρθουν και άλλες διακρίσεις.”

“Τα μετάλλια είναι ο στόχος, αλλά και τα καλά πλασαρίσματα στις πεντάδες, αυτή θα είναι η προσπάθεια, τώρα το, αν θα ευοδωθούν όλα αυτά, θα φανεί στην πράξη. Εμείς κάνουμε την προσπάθειά μας, δεν επαναπαυόμαστε, ο στόχος είναι η Αθήνα, το Πανευρωπαϊκό ήταν ένα τεστ για μας, το Παγκόσμιο είναι η ουσία.”

Χρήστος Κατσαρός“Ευελπιστούμε, το Παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι μια μεγάλη διοργάνωση. Όπως ξεκινήσαμε, φτάσαμε στην Ευρώπη, πήραμε ένα μετάλλιο, οριακά δεν αγωνίστηκε για την 3η –  5η θέση ο αθλητής μας Μανωλόπουλος στα 100 κιλά, ευελπιστούμε και το θέλουμε πάρα πολύ να διακριθούμε, γιατί η διοργάνωση είναι μες στη χώρα μας. Θέλουμε οι αθλητές μας να αγωνιστούν επάξια, όσο καλύτερα γίνεται, εμείς είμαστε κοντά τους, ότι μπορούμε θα τους το παράσχουμε και από κει και πέρα αυτό που είναι να γίνει θα γίνει.”

“Έχουμε την προετοιμασία που ακολουθεί, το τελευταίο καμπ που θα γίνει πριν την διοργάνωση του Παγκοσμίου, με τους ίδιους ξένους αθλητές της Ρουμανίας και της Μολδαβίας, με τους οποίους προετοιμαστήκαμε για το Πανευρωπαϊκό. Ευελπιστούμε να πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται για το σύντομο αυτό χρονικό διάστημα, που δουλεύουμε στην εθνική ομάδα.”

Αλέξης Κολιτσόπουλος“Είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα που δουλεύει η εθνική ομάδα, συνολικής προετοιμασίας 60 περίπου ημερών και στα τρία καμπ, κατά την διάρκεια των διακοπών. Είναι πολύ λίγος χρόνος για να εξελίξεις έναν αθλητή και οι αθλητές δεν είναι ρομπότ, για να πατήσεις ξαφνικά ένα κουμπί και να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.”

Αυτές οι μέρες που μένουν για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι 20 μέρες σημαντικές για τα παιδιά, γιατί πλέον έχουν και την εμπειρία από τα προηγούμενα καμπ και την ανατροφοδότηση από την επίδοσή τους στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Θα πάμε σε μια δυνατή τελευταία προετοιμασία, είκοσι συνολικά ημερών και θα αγωνιστούμε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Πιστεύω ότι θα δείξουμε ένα καλό πρόσωπο, το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα μάς έδωσε παρακαταθήκη ένα μετάλλιο, είδαν όλα τα παιδιά ότι μπορούν αρκεί να το πιστέψουν, τους λείπει η πίστη, δεν είναι μόνο θέμα προπόνησης.”

“Είδαμε στην προετοιμασία να γίνονται θαύματα, είδαμε αθλητές δικούς μας να κερδίζουν αθλητές Μολδαβούς, που είναι κορυφαίοι και στους αγώνες διαπιστώσαμε ότι αυτοί οι ίδιοι αθλητές δεν είχαν πίστη στον εαυτό τους, είχαν άγχος, ήταν στρεσαρισμένοι. Είναι το άγχος του πρωτάρη για τα παιδιά που αγωνίζονται για πρώτη φορά στο Πανευρωπαϊκό. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό δεν θα το έχουμε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα και θα είναι πιο έτοιμοι, δεν τους πιέζουμε. Δεν θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι σώνει και καλά πρέπει να πετύχουν κάτι μεγάλο, έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους. Το μόνο που θα πρέπει να έχουν είναι πίστη στον εαυτό τους, για να φέρουν εις πέρας την προσπάθειά τους.”

“Πιστεύω ότι εμείς, όπως επίσης και η ελευθέρα τόσο στους παίδες όσο και στις κορασίδες, -παρότι τα κορίτσια έχουν ξεκινήσει πιο αργά από μας- δείχνουμε ένα καλό πρόσωπο και θα δείξουμε ακόμα καλύτερο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα.”

palema.gr – Έγινε η αρχή με την στελέχωση και λειτουργία των εθνικών ομάδων και η επιστροφή σε έναν τρόπο λειτουργίας που δεν μας ήταν άγνωστος ιδιαίτερα σε σας, ο οποίος όμως δεν εφαρμόζονταν για χρόνια. Κατά πόσο θεωρείτε ότι θα πρέπει να αρχίσουν και πάλι να λειτουργούν ανά την Ελλάδα τα εθνικά κλιμάκια και κατά πόσο αυτό είναι εφικτό:

Α:
Αλέξης Κολιτσόπουλος
“Είχα θέσει στην Ομοσπονδία, σε μια συνάντηση που έγινε στην έδρα της τον περασμένο Νοέμβριο, την άποψή μου για τα κλιμάκια, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε και πάλι να τα λειτουργούμε ανά περιφέρεια. Ευτυχώς, υπάρχουν πάρα πολλοί προπονητές στην Ελλάδα και μπορούν να τα πλαισιώσουν. Εμείς έτσι ωριμάσαμε αθλητικά, μέσα στα κλιμάκια και πιστεύουμε σε αυτά.”

“Κάθε αρχή και δύσκολη, η ομοσπονδία έχει καθημερινά να αντιμετωπίσει πάρα πολλά προβλήματα, κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιμετωπίσει και αυτό. Πιστεύω ότι με τους κατάλληλους χειρισμούς όλο αυτό μπορεί με μικρό ή και καθόλου κόστος -με το να γίνονται κάποιες προπονήσεις στα κλιμάκια- ειδικά πριν από κάποια προετοιμασία.”

“Θα μπορούσαν τα παιδιά, που προετοιμαστήκαν στην Ρουμανία να κάνουν μια προεργασία στα κλιμάκια δύο εβδομάδες πριν και να έρθουν πιο έτοιμα εδώ. Αντιμετωπίσαμε σοβαρά προβλήματα με κάποιους αθλητές, που ήταν αγύμναστοι γι’ αυτό το επίπεδο προπόνησης. Κατά συνέπεια, η ύπαρξη και λειτουργία ενός κλιμακίου, όπως και να ‘χει, θα συγκεντρώσει ποιοτικούς αθλητές, κάτι που θα φέρει θεμιτό ανταγωνισμό. Στο σύλλογό μας, πχ., δεν έχω αντιπάλους για τους υψηλού επιπέδου παλαιστές μας, στο κλιμάκιο όμως, θα βρεθούν άλλοι αθλητές, για να ανέβουν κι άλλο, με αποτέλεσμα στην όποια προετοιμασία να έρθουν έτοιμοι, κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπό και στην αγωνιστική τους απόδοση.”

“Το πιστεύω, και είναι πρότασή μας που θα την κάνουμε προς την Ομοσπονδία μετά το πέρας του Παγκοσμίου πρωταθλήματος να δημιουργηθούν κλιμάκια ανά περιφέρεια.”

Χρήστος Κατσαρός“Εμείς είμαστε εδώ, προπονητές όπως είπε ο Αλέξης υπάρχουν, μπορούμε να λειτουργήσουμε τα κλιμάκια, αρκεί να υπάρχει καλή θέληση απ’ όλους. Επειδή μιλάμε για αθλητές-μαθητές, μπορούμε να προσαρμόσουμε τις προπονήσεις ανάλογα με τις σχολικές τους υποχρεώσεις.”

Επίλογος

Χρήστος Κατσαρός“Κλείνοντας να πω το εξής, κάνουμε αυτό που κάνουμε και χρειαζόμαστε την στήριξη όλων, είτε της ομοσπονδίας και της πολιτείας, είτε των σωματείων και των προπονητών τους, παλαιών συναθλητών μας. Όλοι μαζί, ένας είναι ο σκοπός, ένας είναι ο στόχος, να αναδείξουμε το άθλημα που μας ανέδειξε και όπως βοήθησε εμάς, θεωρώ ότι θα βοηθήσει και τα νέα παιδιά.”

Γιάννης Παγκαλίδης“Εάν θέλουμε να πετύχουμε κάτι,  θα πρέπει να αφήσουμε στην άκρη το «εγώ» μας και να βάλουμε μπροστά το «εμείς», αν δεν γίνει αυτό δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι.”

Αλέξης Κολιτσόπουλος“Να ευχαριστήσω όλους αυτούς που μας στηρίξανε και πρώτα απ’ όλα τους αθλητές που πιστέψανε σε μας, για να βαδίσουν σε ένα μονοπάτι που δεν το έχουν ξανά διαβεί.  Να έχουμε όλοι Υγεία και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα θα είμαστε πιο δυνατοί!”

Χρήστος Κατσαρός“Θεωρώ ότι είμαστε υπεύθυνοι άνθρωποι σε αυτό που κάνουμε, το οποίο κάνουμε από αγάπη. ‘Όλα τα παιδιά είναι παιδιά μας, με τον Γιάννη τον Παγκαλίδη και τον Αλέξη τον Κολιτσόπουλο μάς δένει φιλία χρόνων. Ήμασταν αντίπαλοι, ήμασταν συναθλητές, είμαστε φίλοι και τώρα είμαστε μαζί συνεργάτες προπονητές. Όλοι μαζί προσπαθούμε να απογειώσουμε την εθνική ομάδα των παίδων που έχουμε στα χέρια μας. Όχι μόνο σαν ελληνορωμαϊκή αλλά και σε συνεργασία με τους προπονητές της ελευθέρας και των κορασίδων, τον Αμιράν τον Καρντάνοφ, τον Θέμη τον Ιακωβίδη, τον Σάκη τον Παυλίδη, τον Ανδρέα Χριστοδουλάκη, τον Παράσχο Δεσκουλίδη και τον Χρήστο τον Σιδηρόπουλο. Είμαστε όλοι ενωμένοι και στηρίζουμε ο ένας τον άλλον σε όλη αυτή την προσπάθεια.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα