Ανίχνευση ταλέντων στο άθλημα της πάλης

Προγνωστική αξία σωματικών χαρακτηριστικών γνωρισμάτων και των αποτελεσμάτων μηχανικών δοκιμασιών σε παλαιστές ηλικιακής κατηγορίας παίδων.

Gabriella Trzaskoma-BicsérdyA-G, József BognárACFG, Károly OzsváthBC – Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητικών Επιστημών (TF), Πανεπιστήμιο Semmelweis, Βουδαπέστη, Ουγγαρία

Περίληψη

Στόχος μελέτης: Να προσδιορίσει ορισμένες γενικές και ειδικές δοκιμασίες κατάλληλες για την πρόγνωση επιτυχίας στην πάλη.

Υλικό και μέθοδοι: Παλαιστές της ηλικιακής κατηγορίας των παίδων (n = 285), 13-14 ετών, υποβλήθηκαν το 1984 σε 11 ανθρωπομετρικές μετρήσεις, 5 γενικές, μηχανικές δοκιμασίες και 10 ειδικές στο άθλημα δοκιμασίες. Οι παλαιστές ταξινομήθηκαν σε ελαφριά, μεσαία και βαριά κατηγορία βάρους και, ανάλογα με τα επιτεύγματά στην μετέπειτα αθλητική τους σταδιοδρομία, σε επιτυχής ή μη επιτυχής. Τα δεδομένα υποβλήθηκαν σε αναλύσεις πολλαπλών μεταβλητών και σε ανάλυση διάκρισης.

Αποτελέσματα: Οι ακόλουθες ομάδες μεταβλητών διαφοροποίησαν τους επιτυχείς και τους μη επιτυχείς παλαιστές: εκείνους οι οποίοι είναι άμεσα ή έμμεσα σχετιζόμενοι με την ελκτική δύναμη και των δοκιμασιών που μετρούν τις συντονιστικές ικανότητες στην ελαφριά κατηγορία, τοπική μυϊκή αντοχή στην κατηγορία μεσαίου βάρους, και γενική δύναμη και αντοχή στη κατηγορία βαρέων βαρών.

Συμπεράσματα: Δεδομένου ότι οι τελικές επιλογές αθλητών πραγματοποιούνται μόνο μετά από μια πιο μακροχρόνια προπονητική εμπειρία, ένα σύστημα αξιολόγησης που αποτελείται από μερικές δοκιμασίες βασισμένες στα συγκεκριμένα τεχνικά στοιχεία αυτής της ηλικιακής ομάδα φαίνεται να είναι επαρκής.

Λέξεις κλειδιά: Πάλη, μηχανικές δοκιμασίες, σωματικά χαρακτηριστικά, πρόβλεψη.

 

Εισαγωγή

Ο προσδιορισμός και η επιλογή νεαρών αθλητών με εξαιρετικές ικανότητες είναι μια συναρπαστική διαδικασία τόσο για τους εμπειρογνώμονες που εργάζονται στον τομέα (προπονητές, καθηγητές φυσικής αγωγής) όσο και για τους επιστήμονες ενταγμένους στην αθλητική έρευνα [13]. Παρόλα αυτά, χαρακτηριστικά γνωρίσματα που να επιτρέπουν έναν πρόωρο προσδιορισμό των ταλαντούχων ατόμων και πρόβλεψη των επιτευγμάτων τους, είναι δύσκολο να ανιχνευθούν. Γίνονται προσπάθειες για ανεύρεση τέτοιων χαρακτηριστικών γνωρισμάτων με την υιοθέτηση διάφορων δοκιμασιών και μετρήσεων [5.9.13]. Οι επιστημονικές μέθοδοι συνήθως απαιτούν συνθήκες εργαστηριού [14] αλλά οι περισσότεροι αθλητικοί σύλλογοι δεν έχουν επαρκείς εγκαταστάσεις, κάτι που οφείλεται σε οικονομικούς λόγους.

Δεν έχουν αναφερθεί πολλές μελέτες για το άθλημα της πάλης κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 10 ετών. Εκτός από μερικές μελέτες σχετικά με τη σωματική σύνθεση και τη μείωση βάρους [2.3.10.18], οι περισσότερες από τις έρευνες εστιάζουν στα ψυχολογικά χαρακτηριστικά των παλαιστών [8.12.19.20].

Ιδιαίτερα περιορισμένες είναι οι εργασίες σχετικά με το ταλέντο στο άθλημα της πάλης, ή συγκεκριμένες δεξιότητες και ικανότητες που απαιτούνται για την άριστη αθλητική επίδοση. Το βιβλίο “αθλητικό ταλέντο” του Jim Brown [4] παρέχει μια σχεδόν πλήρης εικόνα σχετικά με την πάλη. Αναφέρει την ταχύτητα και δύναμη ως πρωταρχικές προϋποθέσεις για κορύφωση της επίδοσης. Σύμφωνα με τους Marić και Kuleš [11], η ευκινησία διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο, ενώ τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα δεν αναφέρθηκαν μεταξύ των ουσιαστικών παραγόντων, ο παλαιστής του οποίου το κέντρο βάρους ήταν χαμηλό, θα ήταν ικανός για μια ακριβέστερη τεχνική εκτέλεση μιας λαβής. Παρόλα αυτά, οι αθλητές τα πόδια των οποίων είναι σχετικά κοντά, θα είχαν το κέντρο βάρους τους χαμηλό, επομένως, όπως αναφέρθηκε από τους συγγραφείς, οι ανθρωπομετρικές παράμετροι έχουν μια σημαντική επίδραση. Συγκεκριμένα, οι έντονες συντονιστικές ικανότητες, η αίσθηση της ισορροπίας, οι γνωστικές ικανότητες, η δύναμη, η παραγωγή ισχύος και η αερόβια ικανότητα υπογραμμίστηκαν ως ουσιαστικές για αυτό το άθλημα [11.15.21].

Η επιτυχία στην πρόβλεψη μπορεί να υποστηριχθεί από την εμπειρική έρευνα. Εντούτοις, αυτός ο τύπος έρευνας φαίνεται μάλλον σπάνιος στην Ουγγαρία. Για πάνω από 20 χρόνια ο Orosz και συνεργάτες [16] σχεδίασαν ένα σύνολο δοκιμασιών για την πρόβλεψη της επιτυχούς αθλητικής επίδοσης των ποδοσφαιριστών. Εκείνη περίπου την περίοδο, το Εθνικό Γραφείο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Ουγγαρίας εισήγαγε ένα νέο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο χρησιμοποιείται από τότε. Το γραφείο, μαζί με το Πανεπιστήμιο Φυσικής Αγωγής της Ουγγαρίας και τους εμπειρογνώμονες που εργάζονται σε αθλητικούς συλλόγους, εφάρμοσαν αυτό το σύστημα σε διάφορα αθλήματα, το σύστημα περιλαμβάνει ανθρωπομετρικά δεδομένα, γενικές και ειδικές ανά άθλημα μηχανικές δοκιμασίες [17].

Σε αυτή τη μελέτη, έγινε προσπάθεια για επανεξέταση παλαιότερων δοκιμασιών και μετρήσεων που καταγράφονται με παλαιστές διεθνών επιτυχιών προκειμένου να προσδιοριστούν οι δεξιότητες και οι ικανότητες που είναι χρήσιμες για την επιλογή και τον έλεγχο της προπόνησης. Τόσο οι δεξιότητες όσο και οι ικανότητες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την υψηλού επιπέδου αθλητική επίδοση, άλλοι παράγοντες τους οποίους επίσης οφείλουμε να εξετάσουμε, είναι τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα και το κοινωνικό υπόβαθρο [1], επίσης ένας από τους βασικούς παράγοντες είναι η ηλικία στην οποία το παιδί εντάσσεται στον αθλητισμό και η ηλικία στην οποία αρχίζει η ειδίκευση.

Στόχος αυτής της εργασίας ήταν να αξιολογηθεί αναδρομικά ο αριθμός των γενικών και ειδικών ως προς το άθλημα μηχανικών δοκιμασιών, καθώς επίσης και των ανθρωπομετρικών μετρήσεων, με σεβασμό για την χρησιμότητα τους στην πρόβλεψη της μελλοντικής αθλητικής επίδοσης στην πάλη. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε νεαρούς παλαιστές που αποδείχθηκαν μη επιτυχείς ή επιτυχείς, ακόμη και σε εκείνους που παραιτήθηκαν της αθλητικής σταδιοδρομίας. Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται σε αυτήν την μελέτη συλλέχθηκαν όταν οι παλαιστές ήταν 13-14 ετών.

 

Υλικό και μέθοδοι

Θέματα: Μια ομάδα παλαιστών (n = 285) μελετήθηκε το έτος 1984 όταν ήταν 13-14 ετών. Ταξινομήθηκαν σε κατηγορίες βάρους που ίσχυαν βάση των τότε κανονισμών και οι οποίες συνδυάστηκαν σε 3 κατηγορίες: ελαφριά (35, 38 και 41 κιλά μάζα σώματος), μεσαία (45, 49 και 53 κιλά) και βαριά (58, 63 και 68 κιλά). Αθλητές άνω των 68 κιλών δεν περιλήφθηκαν στη μελέτη. Η Αθλητική σταδιοδρομία και τα επιτεύγματα όλων των εμπλεκομένων παρακολουθήθηκαν λεπτομερώς. Εκείνοι οι αθλητές που κατέλαβαν 1-3 θέση στα Εθνικά Πρωταθλήματα ή κατατάχθηκαν σε Ευρωπαϊκά ή Παγκόσμια Πρωταθλήματα, ή σε Ολυμπιακούς Αγώνες τουλάχιστον δύο φορές, ταξινομήθηκαν ως επιτυχείς, όλοι οι υπόλοιποι ως μη επιτυχείς.

Μέθοδοι: Τρεις τύποι μεταβλητών καταγράφηκαν, ανθρωπομετρικές μετρήσεις (11 μεταβλητές), γενικές μηχανικές δοκιμασίες (5 μεταβλητές) και εδικές μηχανικές δοκιμασίες της πάλης (10 μεταβλητές).

Στις Ανθρωπομετρικές μετρήσεις συμπεριλήφθησαν: το ύψος (BH), η σωματική μάζα (BM), η θωρακική περιφέρεια σε ηρεμία (CHR), η θωρακική περιφέρεια σε εισπνοή (CHI), η θωρακική περιφέρεια σε εκπνοή (CHE), η περιφέρεια βραχίονα σε σύσπαση (AC), η περιφέρεια βραχίονα σε χαλάρωση (AR), η περιφέρεια πήχη (FA), η περιφέρεια μηρών (TH), η περιφέρεια κνήμης (CA).

Οι γενικές μηχανικές δοκιμασίες περιελάμβαναν: δρόμο 30μ (30m), δοκιμασία Cooper (CPT), δοκιμασία Sargent (SGT), ρίψη ιατρικής μπάλας προς τα εμπρός (MBF) και προς τα πίσω (MBB).

Οι ειδικές μηχανικές δοκιμασίες περιελάμβαναν: το άθροισμα σημείων που ορίζονται από 10 τεχνικά στοιχεία – δεσίματα, ανυψώσεις, μεταθέσεις, ανατροπή δια μέσου γέφυρας στην κάτω πάλη, ρίψεις (T10), αριθμός ρίψεων δια μέσου του στήθους με δέσιμο χεριού και κορμού (supples) σε 30 δευτ. (SPS), αριθμός ανατροπών με κύλισμα δια μέσου γέφυρας με δέσιμο του κορμού σε 30 δευτ. (GWR), αριθμός κάμψεων με τα πόδια ψηλά σε 30 δευτ. (PUS), αριθμός εκρηκτικών καθισμάτων ανά 60 δευτ. (SQT), αριθμός ψαλιδισμών σε 30 δευτ. (SCI), αριθμός έλξεων (PUP), πεσίματα από την όρθια θέση σε θέση γέφυρας και πίσω (BRE), και δοκιμασία ικανότητας (SKL), που στοχεύει σε μια σύνθετη αξιολόγηση της αντίδρασης, αίσθηση της ισορροπίας και προσανατολισμού.

Τα δεδομένα υποβλήθηκαν σε ανάλυση μεταβλητών πολλαπλής παλινδρόμησης (multiple variable regression) και ανάλυση διάκρισης (discriminant analysis) με τη χρήση του λογισμικό SPSS 14,0 με επίπεδο τιμών σημαντικότητας το p≤0,05.

 

Αποτελέσματα

Οι τιμές τυπικής απόκλισης (±SD) όλων των μεταβλητών που μελετήθηκαν σε όλες τις κατηγορίες παλαιστών παρουσιάζονται στον πίνακα 1. Οι επιτυχόντες παλαιστές διέφεραν σημαντικά από τους μη επιτυχόντες σε πολλές μεταβλητές, ειδικά στα αποτελέσματα μηχανικών δοκιμασιών.

Τα αποτελέσματα της προοδευτικής διακριτικής ανάλυσης (stepwise discriminant analysis), η οποία επέτρεψε τον προσδιορισμό μεταβλητών διάκρισης των επιτυχημένων παλαιστών από τους μη επιτυχημένους: Το πολυμεταβλητό κριτήριο Wilks’ Lambda και το στάδιο στο οποίο επιτεύχθηκε, παρουσιάζεται στον πίνακα 2. Συνολικά, το μοντέλο αποδείχθηκε αξιόπιστο άνω του 70%.

Στην ελαφριά κατηγορία, 10 μεταβλητές ήταν στατιστικά σημαντικές (Λ= 0,715, χ² =32,75, p<0.001), οι έλξεις παρείχαν την πρώτη στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων παλαιστών.

Στην κατηγορία μεσαίου βάρους, 9 μεταβλητές ήταν στατιστικά σημαντικές (Λ=0,732, χ² =35,07, p<0.001), με υψηλότερη αυτή του ψαλιδισμού.

Τουλάχιστον 16 μεταβλητές ήταν στατιστικά σημαντικές στην βαριά κατηγορία(Λ= 0,341, χ²=50,54, p<0.001), από τις οποίες οι 7 ήταν ανθρωπομετρικές μεταβλητές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η πιο στατιστικά σημαντική μεταβλητή ήταν η ρίψη ιατρικής μπάλας προς τα πίσω(MBB).

Μία από τις ανθρωπομετρικές μεταβλητές (θωρακική περιφέρεια στην εκπνοή, CHI) και οι έλξεις, μια δοκιμασία που χρησιμοποιείται συχνά στους παλαιστές, αποδείχθηκε στατιστικά σημαντική και στις τρεις κατηγορίες βάρους. Κατά τρόπο ενδιαφέροντα, ο δρόμος των 30 μ. ήταν η μόνη γενική μηχανική δοκιμασία η οποία παρουσίασε στατιστικά σημαντική διάκριση ανάμεσα στην ελαφριά και την βαριά κατηγορία, καμία τέτοια διάκριση στην συγκεκριμένη δοκιμασία δεν παρουσιάστηκε στη μεσαία κατηγορία βάρους.

 

Προγνωστικές δοκιμασίες παλαιστών ηλικιακής κατηγόριας παίδων

Πίνακας 1. Τιμές τυπικής απόκλισης (±SD) ανθρωπομετρικών μετρήσεων, δοκιμασίες γενικής φυσικής κατάστασης και ειδικές ως προς το άθλημα δοκιμασίες καταγεγραμμένες σε μη επιτυχόντες (NS) και επιτυχόντες (S) παλαιστές ηλικιακής κατηγορίας παίδων σε διάφορες κατηγορίες βάρους.

Μεταβλητή Ελαφριά κατηγορία Μεσαία κατηγόρια Βαριά κατηγορία
NS S NS S NS S
n 89 16 108 12 46 14
BH 154,3 ± 5,5 152,9 ± 5,0 163,6 ± 5,9 162,2 ± 6,6 169,3 ± 6,1 172,1 ± 4,8
BM 41,9 ± 3,8 42,7 ± 3,7 53,1 ± 3,6 53,3 ± 5,0 64,1 ± 2,1 65,0 ± 2,4
CHR 73,5 ± 4,4 75,3 ± 3,7 81,5 ± 4,1 84,2 ± 6,2* 87,9 ± 4,9 89,6 ± 3,8
CHI 78,8 ± 4,2 80,8 ± 3,9 87,0 ± 3,8 89,8 ± 5,4* 93,4 ± 4,5 93,1 ± 7,0
CHE 71,6 ± 4,4 73,3 ± 3,8 79,3 ± 3,9 82,0 ± 5,6 85,6 ± 5,0 87,5 ± 4,5
AC 24,8 ± 1,7 25,0 ± 1,5 27,9 ± 1,8 28,7 ± 1,4 30,8 ± 2,2 30,8 ± 1,3
AR 22,4 ± 1,5 22,4 ± 1,3 25,1 ± 1,5 25,6 ± 1,7 27,9 ± 2,0 28,0 ± 1,2
FA 21,6 ± 1,7 21,8 ± 1,5 24,1 ± 1,6 23,9 ± 1,9 26,1 ± 2,3 26,2 ± 1,1
TH 43,1 ± 3,0 44,3 ± 2,2 48,3 ± 3,3 48,3 ± 2,4 51,4 ± 3,5 52,3 ± 3,5
CA 30,4 ± 1,9 30,5 ± 1,5 33,3 ± 2,2 33,2 ± 1,3 35,9 ± 2,0 35,0 ± 2,5
BMI 17,6 ± 1,2 18,3 ± 2,1 19,9 ± 1,5 20,3 ± 1,8 22,4 ± 1,8 22,0 ± 1,3
30 m 5,2 ± 0,6 5,2 ± 0,6 5,2 ± 0,7 5,1 ± 0,5 5,0 ± 0,5 4,9 ± 0,4
CPT 2486 ± 315 2540 ± 315 2565 ± 377 2792 ± 340* 2546 ± 406 2636 ± 323
SGT 37,2 ± 6,0 38,3 ± 6,8 40,2 ± 6,6 42,7 ± 6,1 43,0 ± 7,8 41,4 ± 7,8
MBF 661 ± 140 694 ± 147 820 ± 191 875 ± 171 896 ± 158 1077 ± 200***
MBB 557 ± 103 576 ± 98 657 ± 151 690 ± 117 752 ± 124 811 ± 156
T10 67,0 ± 16,5 67,6 ± 19,4 64,7 ± 19,8 84,3 ± 10,2*** 65,0 ± 21,4 71,8 ± 17,7
HIP 10,8 ± 2,4 10,9 ± 2,0 10,8 ± 2,6 11,4 ± 1,2 10,5 ± 2,4 11,3 ± 2,6
SPS 7,9 ± 2,7 8,6 ± 1,7 7,4 ± 3,0 9,6 ± 3,2 7,3 ± 2,9 7,9 ± 2,7
GWR 12,3 ± 3,3 12,8 ± 2,2 11,8 ± 3,3 11,5 ± 4,2 11,5 ± 2,6 11,4 ± 3,6
PUS 31,5 ± 7,8 36,4 ± 8,6* 32,8 ± 8,3 38,2 ± 8,3* 32,6 ± 8,9 35,7 ± 8,0
SQT 27,9 ± 7,0 29,6 ± 8,3 28,0 ± 8,0 32,2 ± 8,9 28,1 ± 7,5 25,6 ± 5,8
SCI 34,6 ± 6,5 37,5 ± 6,2 33,9 ± 6,0 40,3 ± 6,5* 33,4 ± 6,2 35,1 ±4,3
PUP 11,5 ± 5,6 16,6 ± 5,9** 12,4 ± 7,5 16,1 ± 6,9 12,1 ± 5,2 15,9 ± 10,4
BRE 13,1 ± 3,8 16,4 ± 3,0** 12,4 ± 3,0 14,8 ± 3,8* 12,4 ± 2,6 14,3 ± 4,1
SKL 16,7 ± 2,3 15,6 ± 2,3 17,0 ± 2,8 16,3 ± 2,3 16,9 ± 2,2 15,8 ± 2,5

 

Πίνακας 2. Δείκτες διάκρισης υπολογισμένοι για όλες τις μεταβλητές και κατηγορίες βάρους των παλαιστών.

Μεταβλητή Ελαφριά κατηγορία Μεσαία κατηγόρια Βαριά κατηγορία
Step Wilks’ Lambda Step Wilks’ Lambda Step Wilks’ Lambda
BM 6 0,763
CHR 11 0,432
CHI 7 0,741 3 0,84 12 0,4
CHE
AC 6 0,758 8 0,535
AR 9 0,469
FA 4 0,815 10 0,443
TH 13 0,386
CA 10 0,711 3 0,666
BMI 5 0,793
30 m 9 0,72 6 0,584
CPT 14 0,373
SGT 2 0,717
MBF/B 1 0,798
T10 2 0,868
HIP 8 0,732
SPS 15 0,35
GWR 5 0,784 7 0,558
PUS 3 0,827 7 0,751
SQT 9 0,732 5 0,603
SCI 1 0,914 16 0,341
PUP 1 0,903 8 0,741 4 0,627
BRE 2 0,858
SKL 4 0,812

Όλοι οι συντελεστές Λ είχαν επίπεδο τιμών σημαντικότητας στο p<0,001.

Επεξηγήσεις στους πίνακες 1 και 2:

NS – Μη-επιτυχείς παλαιστές, S – Επιτυχείς παλαιστές, BH – Σωματικό ύψος , BM – Σωματική μάζα, CHR – Θωρακική περιφέρεια σε ηρεμία, CHI – Θωρακική περιφέρεια σε εκπνοή, CHE – Θωρακική περιφέρεια σε εισπνοή, AC – Περιφέρεια βραχίονα σε σύσπαση, AR – Περιφέρεια βραχίονα σε ηρεμία, FA – Περιφέρεια πήχη, TH – Περιφέρεια μηρών, 30 m – δρόμος 30 μέτρων, CPT – Δοκιμασία Cooper, SGT – Δοκιμασία Sargent, MBF – Ρίψη ιατρικής μπάλας προς τα εμπρός, MBB – Ρίψη ιατρικής μπάλας προς τα πίσω, T10 – Άθροισμα 10 τεχνικών στοιχείων, HIP – Ρίψιμο δια μέσου της ράχης με δέσιμο του χεριού και της κεφαλής/30 δευτ., SPS – Ρίψιμο δια μέσου του στήθους με δέσιμο του κορμού με το χέρι/30 δευτ., GWR – Ανατροπή με κύλισμα δια μέσου γέφυρας με δέσιμο του κορμού/30 δευτ., PUS – κάμψεις με τα πόδια ψηλά/30 δευτ., SQT – Καθίσματα ώθησης/60 δευτ., SCI – Ψαλιδισμοί/30 δευτ., PUP – Έλξεις, BRE – Εναλλαγή από την όρθια θέση σε θέση γέφυρας και πίσω, SKL – Δοκιμασία ικανοτήτων, Σημαντικά υψηλότερη από την αντίστοιχη αξία στους μη επιτυχείς παλαιστές: * p<0,05 ** p<0,01 *** p<0,001.

 

Συζήτηση

Η μελέτη μας εστίασε στις μηχανικές δοκιμασίες και τις συγκεκριμενοποιημένες για την πάλη μετρήσεις, ένα άθλημα που χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό μεταβλητότητας των κινήσεων και της έντασης έργου. Μηχανικές δοκιμασίες έχουν εφαρμοστεί σε αθλήματα μονομαχίας για δεκαετίες παρακολουθώντας την προπονητική διαδικασία και αξιολογώντας την φυσική κατάσταση των αθλητών [6.7.13]. Δεδομένου ότι οι ανταγωνιζόμενοι είναι κατηγοριοποιημένοι ως προς το βάρος, είναι μετά βίας δυνατό να βρεθούν οι δείκτες που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε όλες τις κατηγορίες βάρους και ηλικίας. Παρόλα αυτά, οι αθλητές που ξεχωρίζουν είναι, γενικά, πολύ καλύτερα αναπτυγμένοι σωματικά. Στην περίπτωση εκείνων που αγωνίζονται στις ελαφρές κατηγορίες βάρους, οι μηχανικές δοκιμασίες σχετιζόμενες άμεσα ή έμμεσα με την δύναμη έλξης και/ή τις μετρήσεις συντονιστικών ικανοτήτων απαιτούμενων για τη ταχεία εκτέλεση ενεργειών αποδείχθηκαν ιδιαίτερα διαγνωστικές. Στις κατηγορίες μεσαίου βάρους, δοκιμές διενεργηθείσες κατά τη διάρκεια μιας ορισμένης χρονικής περιόδου (ψαλιδισμοί, ανατροπή με κύλιση δια μέσου γέφυρας με δέσιμο του κορμού, κάμψεις, καθίσματα ώθησης) παρουσίασαν σημαντική επίδραση. Αυτές οι δοκιμασίες ως στόχο είχαν την μέτρηση της τοπικής μυϊκής αντοχής.

Απ’ την άλλη, οι βαριές κατηγορίες παρουσίασαν ένα πιο σύνθετο προφίλ. Σε αυτή την ομάδα, οι ανθρωπομετρικές μεταβλητές, μαζί με τις γενικές και ειδικές, για το άθλημα, δοκιμασίες μέτρησης της δύναμης και της τοπικής αντοχής των μυών, είχαν μέγιστη στατιστικά σημαντική διάκριση.

Μεταξύ των ανθρωπομετρικών μεταβλητών, η θωρακική περιφέρεια κατά την εκπνοή ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στη διάκριση των επιτυχόντων και μη επιτυχόντων παλαιστών σε όλες τις κατηγορίες βάρους, ενώ η περιφέρεια βραχίονα κατά τη σύσπαση και η περιφέρεια πήχη έδειξαν διαφορές στην ελαφριά και τη βαριά κατηγορία μόνο, και συσχετιζόμενες με τη δύναμη έλξης. Όλες οι κινήσεις, οι οποίες απαιτούν στατική σταθεροποίηση, ανύψωση, περιστροφή, έλξη και καθήλωση ορισμένων μερών του σώματος, απαιτούν ένα σημαντικό ποσοστό ελκτικής δύναμης του βραχίονα. Αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται στην πάλη. Η περιφέρεια κνήμης, ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στη διάκριση των επιτυχόντων και μη επιτυχόντων παλαιστών στις ίδιες κατηγορίες βάρους, αυτό αφορούσε τη συνάφεια της κίνησης του ποδιού που απαιτήθηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη διατήρηση της ισορροπίας κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης τεχνικών λαβών. Κατά τη διάρκεια της πορείας του αγώνα, οι αντίπαλοι δεν αρχίζουν τη δράση τους από ένα πλήρως επίπεδο πέλμα αλλά με κλίση στο πρόσθιο τμήμα των ποδιών τους. Στην πραγματικότητα, η αύξηση της περιφέρειας είναι σχετιζόμενη με μια σχεδόν χρόνια κάμψη των μυών της κνήμης.

Παρότι ο δρόμος των 30 μ παρουσίασε στατιστικά σημαντική διάκριση σε δύο ομάδες, η δοκιμασία αυτή δεν φαίνεται κατάλληλη για παλαιστές. Άλλες δοκιμασίες, όπως η μέτρηση της παραγωγής μέγιστης δύναμης, η ταχύτητα αντίδρασης, κ.λπ. συνιστώνται, ωστόσο, δεν έχουν μελετηθεί από εμάς. Στην πορεία ενός αγώνα πάλης στην κάτω θέση, οι μύες των άνω άκρων, ώμοι και στήθος εκτελούν σημαντικό έργο κατά την εκτέλεση ανατροπών, όπως επίσης και κατά την άμυνα ενάντια σε επιθέσεις από χαμηλή θέση. Οι έλξεις και οι κάμψεις είναι επομένως σημαντικές δοκιμασίες στην πάλη μια και ο παλαιστής όχι μόνο πρέπει να κινήσει το σώμα του αλλά και αυτό του αντιπάλου.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας καταδεικνύουν ότι οι γενικές μηχανικές δοκιμασίες είναι περιορισμένης χρησιμότητας στη μέτρηση ικανοτήτων και δεξιοτήτων προσδιοριστικών του αθλήματος της πάλης, όπως στη περίπτωση του δρόμου 30 μ. που προαναφέρθηκε, διότι η μέγιστη δρομική ταχύτητα δεν απαιτείται στην πάλη. Ομοίως, η πάλη δεν είναι άθλημα αερόβιας αντοχής, κατά συνέπεια δοκιμασία μέτρησης αερόβιας αντοχής, όπως το τεστ Cooper έχει μικρή χρησιμότητα στην πάλη. Αφ’ ετέρου, οι ρίψεις με ιατρική μπάλα παρουσιάζουν ισχυρό συσχετισμό με το ύψος και τη μάζα σώματος και φαίνεται να είναι μια χρήσιμη μη εργαστηριακή δοκιμασία που μετρά τη μέγιστη παραγωγή δύναμης.

Καταλήγοντας, δοκιμασίες που στοχεύουν σε μια επιτυχή επιλογή οφείλουν να παρέχουν πληροφορίες για τις συντονιστικές ικανότητες, που απαιτούνται για μια γρήγορη και αποτελεσματική εκτέλεση τεχνικών λαβών. Δεδομένου ότι οι τελικές επιλογές αθλητών πραγματοποιούνται αφότου έχει επιτευχθεί ένα σημαντικό επίπεδο εμπειρίας, εξετάζουμε ένα σύστημα αξιολόγησης που να περιέχει μερικές δοκιμασίες βασισμένες σε στοιχεία τεχνικής σχετιζόμενες με δεξιότητες χαρακτηριστικές της δεδομένης ηλικιακής ομάδας και επαρκή για την λήψη απαραίτητων πληροφοριών.

Gabriella Trzaskoma-BicsérdyA-G, József BognárACFG, Károly OzsváthBC – Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητικών Επιστημών (TF), Πανεπιστήμιο Semmelweis, Βουδαπέστη, Ουγγαρία

Βιβλιογραφία:
1. Abbott A., D.Collins (2004) Eliminating the dichotomy between theory and practice in talent identification and development: considering the role of psychology. J.Sports Sci. 22: 395-408
2. Alderman B.L., D.M.Landers, J.Carlson, J.R.Scott (2004) Factors related to rapid weight loss practices among international-style wrestlers. Med.Sci.Sports Exerc. 36:249-252
3. Baum A. (2006) Eating disorders in the male athlete. Sports Med. 36: 1-6.
4. Brown J. (2001) Sports Talent. Human Kinetics. Champaign IL
5. Falk B., R.Lidor, Y.Lander, B.Lang (2004) Talent identification and early development of elite water-polo players: a 2-year follow-up study. J.Sports Sci. 22:347-355
6. Franchini E., A.V.Nunes, J.M.Moraes, F.B.Del Vecchio (2007) Physical fitness and anthropometrical profile of the Brazilian Male Judo Team. J.Physiol.Anthropol. 26:59-67
7. Głaz A., H.Grabowiecki, J.Godlewski, M.Walachowski (2006) Szkolenie Uzdolnionej Mlodzieży w Zapasach. Matriały Szkoleniowe, Polski Zwiazek Zapaśniczy, Warszawa. www.zapasy.org.pl
8. Gould D., R. C. Eklund, L. Petlichkoff, K. Peterson, L. Bump (1991) Psychological predictors of state anxiety and performance in age-group wrestlers. Pediatr. Exerc. Sci. 3:198-208
9. Hoare D.G. (2000) Predicting success in junior elite basketball players-the contribution of anthropometric and physiological attributes. J.Sci.Med.Sport. 3:391-405
10. Housh T.J., J.R.Stout, G.O.Johnson, D.J.Housh, J.M.Eckerson (1996) Validity of near-infrared interactance instruments for estimating percent body fat in youth wrestlers. Pediatr.Exerc.Sci.8:69-76
11. Maric J., Kules B. (1989) The effect of cognitive, connate, motor and anthropometric variables on performance in wrestling. Kineziologija. 22:133-140
12. Lewthwaite R., T.K.Scanlan (1989) Predictors of competitive trait anxiety in male youth sport participants. Med.Sci.Sports Exerc. 21:221-229
13. Lidor R., Y.Melnik, A.Bilkevitz, M.Arnon, B.Falk (2005) Measurement of talent in judo using a unique, judo-specific ability test. J.Sports Med.Phys.Fitness. 45:32-40
14. McGinnis P.M. (2005) Biomechanics of Sport and Exercise. 2nd edition, Human Kinetics, Champaign IL
15. McGuigan M.R., J.B.Winchester, T. Erickson (2006) The importance of isometric maximum strength in college wrestlers. J. Sports Sci. Med. 5:108-113
16. Orosz P., Gy.Fábián, M.Pilvein (1983) Adatok a labdarúgók kiválasztásához és beválásához. A Testnevelési Főiskola Közleményei. 3:71-110
17. Ozsváth K., Gy.Fábián (1983) Többváltozós modellek a kondicionális képességek komplex elemzéséhez. A Testnevelési Főiskola Közleményei. 3:135-180
18. Ransone J., B.Hughes (2004) Body-weight fluctuation in collegiate wrestlers: Implications of the National Collegiate Athletic Association Weight-Certification Program. J.Athl.Train. 39:162-165
19. Russell W.D., R.H.Cox (2002) Construct validity of the anxiety rating scale-2 with youth wrestlers. Athletic Insight: Online J.Sport Psychol. www.athleticinsight.com/Vol4Iss1/ARS2Wrestlers.htm
20. Scanlan T.H., R.Lewthwaite (1986) Social psychological aspect of competition for male youth sport participants: IV Predictors of enjoyment. J.Sport Psychol. 8:25-35.
21. Yoon J. (2002) Physiological profiles of elite senior wrestlers. Sports Med. 32:225-233

Παραλαβή 15.06.2007 – Αποδοχή 16.07.2007 – Ακαδημία Φυσικής Αγωγής, Βαρσοβία, Πολωνία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα
Διαβάστε περισσότερα

Θες να είσαι το φαβορί;

Για τον αθλητισμό η λέξη “φαβορί” φαίνεται να αποτελεί ευχή και κατάρα μαζί. Παρουσιάζει ενδιαφέρον είτε σε ομαδικό είτε σε ατομικό επίπεδο καθώς “δείχνει” τον συμμετέχοντα…