Άθλημα Εθνικού Αθλητικού Ενδιαφέροντος η πάλη

Η κατάταξη στην κατηγορία αυτή σημαίνει ότι η Ελληνική Πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρακολουθεί και να διατηρεί το υπάρχον επίπεδο ανάπτυξης αυτών των αθλημάτων. Η περαιτέρω εμβάθυνση και διάδοσή τους με εφαλτήριο την κρατική χρηματοδότηση επαφίεται στις οργανώσεις των αθλημάτων αυτών.

Οι Ομοσπονδίες των αθλημάτων αυτών θα κληθούν να εργασθούν σε τριετή προγράμματα αθλητικής σχεδίασης, να τα συζητήσουν με την ΓΓΑ και να προβαίνουν σε εξάμηνο οικονομικό και ουσιαστικό απολογισμό της δράσης τους.

Για το άθλημα της Πάλης και την καλή παράδοση που έχει, ο κ. Μπιτσαξής είπε:

 

«Στο χώρο της πάλης υπήρξε μια αναταραχή. Είμαστε σε επικοινωνία και με τους αθλητές και με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας, προς μία κατεύθυνση, το άθλημα να έχει μια πορεία ανάλογη με την ιστορία και την παράδοσή του.»

Από τις δομές και την πρακτική του πελατειακού κράτους στον Εθνικό Αθλητικό Σχεδιασμό.

Από την άναρχη και χωρίς κανόνες χρηματοδότηση Ομοσπονδιών και Σωματείων περνάμε στην χρηματοδότηση αθλημάτων, χαράζοντας μια συγκεκριμένη πολιτική κριτηρίων, η σημασία των οποίων θα φανεί στο μέλλον.

Η πολιτική αυτή θα δώσει ανάσα στον πραγματικό αθλητισμό, σε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά συγκυρία και θα προσφέρει συγχρόνως την αναγκαία ώθηση στην αθλητική ανάπτυξη και στον λαϊκό αθλητισμό.

Η αναγνωρισμένη αθλητική δραστηριότητα κατατάσσεται σε κατηγορίες, ανάλογα με τη σημασία της στην εθνική αθλητική σχεδίαση, με βάση τα παρακάτω κριτήρια:

α) Η παράδοση του αθλήματος
β) Η αρμονία του αθλήματος με την Ελληνική νοοτροπία
γ) Η λαϊκότητα του αθλήματος, η δημοφιλία του και ο βαθμός διάδοσής του
δ) Η σχέση του αθλήματος με τις Ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες και την γενικότερη γεωγραφική της ιδιοσυστασία
ε) Η ποιότητα της ενεστώσας οργάνωσης του αθλήματος
στ) Ο βαθμός της ενεστώσας ανάπτυξης και η ευχέρεια, οικονομική και θεσμική, της μελλοντικής ανάπτυξης του αθλήματος
ζ) Οι επιτυχίες και η προοπτική επιτυχιών του κάθε αθλήματος
η) Η διαφάνεια της αθλητικής δράσης
θ) Η καλλιέργεια του αθλητισμού χωρίς βία
ι) Η συστηματική καλλιέργεια του καθαρού αθλητισμού και των αξιών της συμμετοχής και του ευ αγωνίζεσθαι
κ) Η καλλιέργεια του λαϊκού αθλητισμού
λ) Η καλλιέργεια δυνατοτήτων άσκησης και άθλησης χωρίς εξαιρέσεις, ιδιαίτερα πολιτών με ειδικές ανάγκες και ικανότητες.

Την ανάγκη θέσπισης των παραπάνω κριτηρίων επέβαλε, η κοινή πεποίθηση ότι ο αθλητισμός, που χρηματοδοτείται ή ενισχύεται από τον ιδρώτα του Ελληνικού λαού, πρέπει να του ανήκει.

Τίθενται όμως και οι ακόλουθοι νέοι γενικοί κανόνες. Κατά την έναρξη του οικονομικού έτους εγκρίνεται η οροφή των ετησίων χρηματοδοτήσεων για τις Ομοσπονδίες και το Σωματειακό Αθλητισμό. Η πρόοδος των εκταμιεύσεων θα γίνεται και με βάση τακτικές ενημερώσεις, που αφορούν την ουσία των αθλητικών δράσεων και δύο τουλάχιστον ελέγχους σε ετήσια βάση, απολογιστικών και οικονομικών στοιχείων. Περαιτέρω, η πρόοδος των χρηματοδοτήσεων θα εξαρτάται και από παραμέτρους σχετικές με τη βία στους αθλητικούς χώρους, τον καθαρό αθλητισμό (ντόπινγκ) και τη διαφάνεια στην οργάνωση και τη λειτουργία των Ομοσπονδιών.

Σωματειακός Αθλητισμός

Η Ελληνική Πολιτεία ενδιαφέρεται για τον Σωματειακό Αθλητισμό. Το Σωματείο αποτελεί το πρωτογενές κύτταρο ανάπτυξης του αθλητικού γίγνεσθαι.

Οι χρηματοδοτήσεις των Σωματείων θα επαναληφθούν φέτος σταδιακά, με έμφαση στο Στίβο, στην Κολύμβηση και στα ομαδικά αθλήματα.

Οι χρηματοδοτήσεις των λοιπών αθλητικών Σωματείων, παρά τις οδύνες που θα δημιουργήσει η απόφαση αυτή, θα αρχίσει σταδιακά και με κανόνες, μακριά από κάθε πρακτική πελατειακού κράτους και τριτοκοσμικής λογικής, όσο ξεκαθαρίζει το θολό τοπίο των Σωματείων – μαϊμού.

Στόχος μας είναι: Ούτε ένα Ευρώ σε Σωματείο-μαϊμού.

Στόχος μας είναι επίσης το τοπίο των Σωματείων-μαϊμού να ξεκαθαρίσει μέσα στο 2010. Οι Ομοσπονδίες καλούνται από σήμερα να εκκαθαρίσουν το Μητρώο της σωματειακής τους βάσης. Τα Σωματεία τα ίδια, είτε μέσω των Ομοσπονδιών τους, που επιθυμούν να χρηματοδοτηθούν θα κληθούν να υποβάλλουν στην ΓΓΑ φάκελο με πλήρη στοιχεία:

α) της αθλητικής τους ιστορίας,
β) της νομιμοποίησης των εκπροσώπων τους,
γ) της φορολογικής και ασφαλιστικής υπόστασής τους,
δ) των αθλητικών τμημάτων και των αθλητών τους,
ε) των εγκαταστάσεών στις οποίες ασκούν την δραστηριότητά τους,
στ) των αθλητικών διοργανώσεων στις οποίες μετέχουν και τα ονόματα των αθλητών που μετέχουν στις διοργανώσεις αυτές,
ζ) τα ονόματα των προπονητών, τους οποίους ενδεχομένως απασχολούν και κατάσταση λοιπού προσωπικού που απασχολείται στο Σωματείο,
η) στοιχεία που αφορούν τον προϋπολογισμό τους και τις πήγες εσόδων τους,
θ) κάθε αίτημα χρηματοδότησης θα αναφέρει τον σκοπό που θα χρησιμοποιηθεί το αιτούμενο ποσό και θα ελέγχεται με απολογιστικά στοιχεία.

Έτσι σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων θα καταγραφεί σταδιακά ο υγιής αθλητισμός και θα κατανέμονται τα χρήματα με κανόνες, ανάλογα με τη δράση του κάθε Σωματείου. Η διαδικασία αυτή πρέπει να εξελιχθεί και να γίνει πραγματικότητα, έτσι ώστε σύντομα και με οποιοδήποτε κόστος ο Έλληνας πολίτης να γνωρίζει και να αισθάνεται σίγουρος ότι οι πόροι, τους οποίους με κόπους διαθέτει στον αθλητισμό, φθάνουν πραγματικά σε αυτόν. Η σωματειακή βάση των Ομοσπονδιών θα ελεγχθεί έτσι και αλλιώς από το Ελεγκτικό Συμβούλιο στο πλαίσιο των καθηκόντων του και σε ό,τι αφορά εν γένει την αθλητική αναγνώριση Ομοσπονδιών.

Σε ερώτηση σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις σωματείων, ο κ. Μπιτσαξής είπε:

«Πρώτον, θα καλέσουμε τις Ομοσπονδίες να κάνουν πλήρη εκκαθάριση των μητρώων τους για τη σωματειακή τους βάση. Δεύτερον, θα καλέσουμε τα σωματεία να μας δώσουν μία πλήρη εικόνα τους. Υπάρχουν Ομοσπονδίες που έχουν καλή εικόνα και σαν παράδειγμα αναφέρω των ομαδικών αθλημάτων. Σε όλες τις Ομοσπονδίες θα ακολουθήσει δειγματοληπτικός έλεγχος. Αν διαπιστώνεται ότι έστω και ένα στοιχείο δεν είναι αληθινό, θα διακόπτεται η χρηματοδότηση. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, πιστεύουμε ότι στο τέλος του 2010 θα μπορούμε να εγγυηθούμε ότι χρηματοδοτούνται τα πραγματικά σωματεία. Αυτή θα είναι η προσπάθειά μας.»

Συνεργασία μεταξύ Ομοσπονδιών και Κοινά Αναπτυξιακά Προγράμματα

Εντός του 2010 Ομοσπονδίες που μπορούν να έχουν κοινό αθλητικό προγραμματισμό, θα κληθούν να αναπτύξουν συνεργασίες σε κοινά Αναπτυξιακά Προγράμματα προς την κατεύθυνση εξοικονόμησης πόρων και περαιτέρω ανάπτυξης των αθλημάτων τους, χωρίς όμως να χάσουν τη διοικητική τους αυτονομία και την υπόστασή τους ως Ομοσπονδίες. Η ΓΓΑ θα συντονίσει τις σχετικές συζητήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα
Ζευγάρι πυγμάχων κατά την διάρκεια αγώνα
Διαβάστε περισσότερα

Κάλεσμα σε πυγμάχους που θέλουν να αγωνιστούν ως επαγγελματίες!

Ο Γιώργος Στεφανόπουλος και ο «Σύνδεσμος Επαγγελματικής Πυγμαχίας» φανερώνει τον τρόπο με τον οποίο πυγμάχοι ανά την Ελλάδα μπορούν να…