Χασάν Γιαζντάνι: Σκοπεύω να αγωνιστώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024

Μετά την κατάκτηση ενός παγκόσμιου τίτλου ως έφηβος το 2014, ο Γιαζντάνι άφησε το στίγμα του στην ηλικιακή κατηγορία των ανδρών κερδίζοντας το 2015 το ασημένιο μετάλλιο των 70 κιλών ελευθέρας πάλης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Ελεύθερη μετάφραση: Χαράλαμπος Κουκλίδης

Το επόμενο έτος, ο Γιαζντάνι κέρδισε το χρυσό μετάλλιο των 74ρων κιλών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο, αφού ανέβηκε μια κατηγορία βάρους. Το 2017 στο Παρίσι, ο Γιαζντάνι ανέβηκε άλλη μια κατηγορία βάρους και στα 86 κιλά κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Το 2018 πρόσθεσε ένα χάλκινο μετάλλιο στη συλλογή του πριν διεκδικήσει τον δεύτερο παγκόσμιο τίτλο του το 2019 στο Nur-Sultan.

Ο μεγάλος αυτός παλαιστής, σε διαδικτυακή σύνδεση με τον ιστότοπο της United World Wrestling συζήτησε για την αντιπαλότητά του με τον David TAYLOR (ΗΠΑ), την επική επιστροφή του στους τελικούς των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο και για το αν σκοπεύει να ανεβεί και άλλη κατηγορία βάρους.

Ε: Πώς ξεκίνησες το άθλημα της πάλης;

Α: Ξεκίνησα την πάλη στα 12 μου χρόνια. Στη χώρα μας, η πάλη, ειδικά στην πόλη μου, είναι ένα δημοφιλές άθλημα. Δημοφιλής είναι και η παραδοσιακή πάλη, που ως παιδί συνήθιζα να παρακολουθώ. Με συνεπήρε νωρίς στη ζωή μου οπότε κάποια στιγμή αγωνίστηκα και παραμένω στο χώρο. Ακόμα εδώ λοιπόν!

Ερ .: Μεγαλώνοντας ποιος ήταν ο ήρωας σου στην πάλη;

Α: Προσπαθώ να μοιάσω σε όλους τους πρωταθλητές και να μάθω από αυτούς, ειδικά τις καλύτερες τεχνικές τους. Έτσι, δεν μπορώ να αναφέρω ένα μόνο άτομο. Όμως, από πλευράς χαρακτήρα, έμαθα πολλά από τον Gholamreza Takhti, αν και πάλι υπάρχουν τόσοι πολλοί πρωταθλητές τους οποίους σέβομαι.

Ερ: Επιστρέφεις από χειρουργική επέμβαση στο γόνατο. Μπορείς να μας πεις πώς πάει η ανάρρωσή σου και αν θα επιστρέψεις στις παλαίστρες ή όχι;

Α: Έχουν περάσει περίπου δύο μήνες από τη χειρουργική επέμβαση, ξεκίνησα να προπονούμε σκληρά, αλλά ακόμα απέχω από αγωνιστικές προπονήσεις. Τον πρώτο μήνα μετά τη χειρουργική επέμβαση, έκανα μόνο θεραπεία πριν επιστρέψω στην παλαίστρα. Αυτή τη στιγμή, δουλεύω μόνο με βάρη και προπόνηση με χαμηλές ταχύτητες. Συνολικά, το γόνατό μου είναι καλά και δεν με ενοχλεί.

Ε: Θα ανέβεις στα 97 κιλά;

Α: Η αλήθεια είναι ότι η φυσική μου διάπλαση με έκανε να αλλάξω κατηγορίες βάρους. Συνήθιζα να χάνω 6 με 7 κιλά, αλλά όταν ανακοινώθηκαν οι νέοι κανονισμοί, ήξερα ότι έπρεπε να φτάσω πιο κοντά στο φυσικό μου βάρος των 89 κιλών. Πραγματικά, τα 86 κιλά είναι ιδανικά για μένα, αλλά αν το βάρος μου αυξηθεί, θα ανέβω και αγωνιστική κατηγορία. Μου αρέσει να συμμετέχω σε νέες κατηγορίες βάρους, αλλά προς το παρόν, τα 86 κιλά είναι ιδανικά για μένα.

Ε: Στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος το 2015 έχασες από τον Magomedrasul Gazimagomedov και πήρες το ασημένιο μετάλλιο. Τι έμαθες από τον αγώνα αυτό και εφάρμοσες στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2016 στο Ρίο;

Α: Μετά από κάθε ήττα, μαθαίνεις. Μαθαίνεις από τεχνικά λάθη αλλά και από την νοοτροπία που είχες. Μετά από κάθε ήττα, δουλεύω τις αδυναμίες μου και προσπαθώ να βελτιωθώ. Το 2015, ήταν η πρώτη μου εμφάνιση στην ηλικιακή κατηγορία των ανδρών και υπέπεσα σε κάποια λάθη. Όταν επέστρεψα σπίτι, έμαθα από τα λάθη μου και ετοιμάστηκα αγωνιστικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ε: Χάνεις 6-0 από τον Ρώσο Aniuar Geduev στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, χωρίς πανικό, ανασυντάσσεσαι και κατακτάς το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Τι πέρασε από το μυαλό σου εκείνες τις στιγμές;

Α: Σκεφτόμουν θετικά και σκεφτόμουν την νίκη, ούτε πέρασε από τον μυαλό μου ότι θα χάσω. Το μυαλό μου ήταν καθαρό, δεν ανησυχούσα για τραυματισμούς. Είχα τους προπονητές μου και τον Θεό στο πλευρό μου, που με βοήθησαν να μείνω συγκεντρωμένος και να κερδίσω.

Ε: Από πού προέρχεται ο σεβασμός ανάμεσα σε σένα και αντιπάλους, όπως ο David Taylor; Σου ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση όταν τραυματίστηκες και έπραξες και συ το ίδιο μετά τον δικό του τραυματισμό.

Α: Για τους αθλητές, ο σεβασμός προέρχεται από το να βλέπεις τον χαρακτήρα του άλλου και την κουλτούρα του. Πάντα σέβομαι όλους τους αντιπάλους μου και τους εύχομαι πάντα υγεία και ότι καλύτερο στην προσωπική τους ζωή. Ανεξάρτητα από το αν είναι ο άμεσος αντίπαλός μου ή όχι, εύχομαι να βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε το καλύτερο θέαμα στους φιλάθλους. Η πάλη για μένα και τους συμπατριώτες μου είναι ένα μέσο να δείξουμε τον χαρακτήρα μας.

Ε: Είσαι αθλητής με πολλά ψευδώνυμα. Ο Μέγιστος, Ο Βασιλιάς, Ατρόμητος. Υπάρχει κάποιο που σου αρέσει περισσότερο από άλλα;

Α: Η αλήθεια είναι ότι ελπίζω να φανώ άξιος όλων αυτών των ψευδωνύμων. Κάθε ένα είναι πολύτιμο για μένα και ελπίζω να μπορώ να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των υπέροχων θαυμαστών μου. Θέλω πάντα να ικανοποιώ τις προσδοκίες τους, γι αυτό δέχομαι όλα τα ψευδώνυμα και απλά ελπίζω ότι θα φανώ αντάξιος.

Ε: Τι θα κάνεις όταν αποσυρθείς από την ενεργό δράση;

Α: Δεν έχω ακόμα σκεφτεί να αποσυρθώ. Ίσως αφότου ολοκληρώσω αγωνιστικά τους στόχους μου, να συνεχίσω να ασχολούμαι με την πάλη, ή ίσως δραστηριοποιηθώ επιχειρηματικά. Αυτή τη στιγμή, σκέφτομαι μόνο την πάλη. Όλα τα οικονομικά είναι ευθύνη του πατέρα μου, οπότε και δεν αποσπούν την προσοχή μου. Με αυτόν τον τρόπο μπορώ να επικεντρωθώ στην πάλη.

Ε: Πόσα ολυμπιακά μετάλλια ελπίζεις να κατακτήσεις;

Α: Ελπίζω να μπορέσω να κατακτήσω τα σημαντηκότερα μετάλλια κατά τη διάρκεια της παλαιστικής μου καριέρας και για όσο διάστημα το σώμα μου το επιτρέπει. Στην ιδανική περίπτωση, θέλω να έχω τον μεγαλύτερο αριθμό μεταλλίων, τόσο Ολυμπιακών όσο και παγκοσμίων. Στα σχέδιά μου είναι να αγωνιστώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 εάν το επιτρέπει το σώμα μου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα
Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα και… πάλη – Κάλαντα στα ταπί των Λεωντίδων Άνω Λιοσίων!

Ζεστές, «οικογενειακές» χριστουγεννιάτικες στιγμές έζησαν τα μέλη του παλαιστικού Συλλόγου Α.Ο. ΛΕΩΝΤΙΔΕΣ στα… ταπί των Άνω Λιοσίων, λίγες…
Διαβάστε περισσότερα

«Φρένο» στις ενοικιάσεις των γηπέδων στα ερασιτεχνικά σωματεία βάζει η πολιτεία

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο όσον αφορά την εγγραφή των σωματείων στο Μητρώο. Ένα νέο στοιχείο…