Επιθετική και αμυντική τακτική στο ταέ κβο ντο

Περίληψη εργασίας που θα παρουσιαστεί στο 18ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Σύγκριση της επιθετικής και αμυντικής τακτικής μεταξύ των νικητών και ηττημένων αθλητών-τριών του ταέ κβο ντο, μέσω του ψηφιακού προγράμματος sportscout sta, σε αγωνιστικές αναμετρήσεις 2007-2008.

Μπολέτη Β., Τσαμουρτζής Ε., Αγγελούσης Ν., Καρυπίδης Α. – Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τ.Ε.Φ.Α.Α.

Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η καταγραφή των τεχνικοτακτικών στοιχείων της επίθεσης και της άμυνας κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής αναμέτρησης, τα οποία οδήγησαν σε νικηφόρα αποτελέσματα.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας καταγράφηκαν συνολικά 66 αγώνες από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ελλάδος 2008, την Πρόκριση Νοτίου και Βορείου Ελλάδος 2008 και το 2ο Πανελλήνιο Κύπελλο 2007.

Για την ανάλυση των αγώνων χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα για H/Y Sportscout STA. Για την στατιστική επεξεργασία των δεδομένων, έγινε ο έλεγχος ανεξαρτησίας των τιμών με το μη παραμετρικό τεστ χ2, καθώς και ανάλυση των συχνοτήτων.

Οι παράγοντες που αναλύθηκαν αφορούσαν προσποιήσεις, γροθιές, τεχνική, ανάλυση και λακτίσματα πρώτης και δεύτερης επίθεσης, αντεπιθέσεις, γροθιές, αποφυγές, ανάλυση και λακτίσματα άμυνας και σκορ 1ης, 2ης επίθεσης και άμυνας.

Στις πρώτες επιθέσεις παρατηρήθηκε πως οι ηττημένοι υπερείχαν στην προσποίηση με αλλαγή τεχνικής ενώ χρησιμοποιούσαν πιο πολύ μετωπικές γροθιές. Οι νικητές στην τεχνική επίθεση με «2 λακτίσματα» υπερείχαν αισθητά. Αντίθετα οι περισσότερες επιθέσεις των ηττημένων γίνονταν με «λάκτισμα», με «το πίσω πόδι χωρίς επαφή». Διαπιστώθηκε κυριαρχία των νικητών στα λακτίσματα με «το πίσω πόδι με επαφή στο θώρακα». Τα λακτίσματα που εφαρμόστηκαν περισσότερο από τους ηττημένους είναι το «paltung chagi» με το μπροστινό και πίσω πόδι και το εναέριο ψαλίδι «paltung». Αντίθετα οι νικητές χρησιμοποίησαν ποικιλία από διαφορετικά είδη λακτισμάτων. Η αντεπίθεση των ηττημένων πραγματοποιούνταν με «λάκτισμα». Εντύπωση προκάλεσε το μεγάλο ποσοστό των νικητών που δεν αντέδρασε αμέσως μετά την πρώτη επίθεση. Οι ηττημένοι απέφευγαν «με λάκτισμα» τα επιθετικά χτυπήματα ενώ αμύνονταν χτυπώντας με το «πίσω πόδι με επαφή στο θώρακα». Αντίθετα οι νικητές εφάρμοσαν μετωπικές γροθιές και λακτίσματα με «το μπροστινό πόδι χωρίς επαφή». Οι νικητές χρησιμοποίησαν στην άμυνα περισσότερο το λάκτισμα «paltung chagi με το μπροστινό πόδι» ενώ οι ηττημένοι με το «πίσω». Στην δεύτερη επίθεση οι ηττημένοι εκτελούσαν τα χτυπήματα τους με «άμεσο τρόπο» και κυρίως με «4 λακτίσματα». Αντίθετα οι νικητές προσποιούνταν με «αλλαγή τεχνικής» και εφάρμοζαν «πολλαπλές μετωπικές γροθιές και πολλαπλά λακτίσματα». Οι νικητές επιτίθονταν με «το πίσω πόδι με επαφή στο θώρακα» και οι ηττημένοι με «το πίσω πόδι χωρίς επαφή». Παρόλα αυτά, οι ηττημένοι υπερείχαν στα περισσότερα λακτίσματα, με πρώτο το λάκτισμα «paltung chagi με το πίσω πόδι». Στην πρώτη και δεύτερη επίθεση οι νικητές υπερείχαν σε πόντους και σε συνδυαστικά και ποικίλα χτυπήματα. Οι ηττημένοι επιτίθονταν άσκοπα στην επίθεση, δίχως αποτέλεσμα. Αντίθετα στην άμυνα οι ηττημένοι φάνηκαν πιο συγκρατημένοι και έμπειροι από τους νικητές, πραγματοποιώντας απλά αλλά κερδοφόρα χτυπήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα
Διαβάστε περισσότερα

4 συμπτώματα αδυναμίας των γλουτιαίων

Όσο και να φαίνεται σε κάποιους παράξενο, η έλλειψη δύναμης στους γλουτιαίους μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα που δεν είναι τόσο προφανή. Πολλοί αθλητές έχουν…
Διαβάστε περισσότερα

Υπερπροπόνηση και Yπερκόπωση

Με τον όρο υπερπροπόνηση εννοούμε την υπέρβαση των ποσοστών έντασης στην προπόνηση, στη διάρκεια της προπόνησης και την μακροπρόθεσμα υπερβολική επιβάρυνση. του Γεωργίου Σκόλια…