Η άσκηση για πρόληψη και θεραπεία

Τρεις χιλιετίες πριν ο Ιπποκράτης έγραφε για την άσκηση: «Για όσους έχουν αναγνωρίσει πως δεν υπάρχει κανένα όφελος, ούτε από τον πλούτο ούτε από τίποτε άλλο χωρίς την υγεία, γι’ αυτούς έχω βρει τρόπο ζωής που προσεγγίζει όσο το δυνατό περισσότερο στην απόλυτη αλήθεια».

Τον περασμένο αιώνα, ο Φωκιανός έλεγε: «Χωρίς την γυμναστικήν δεν έχομεν υγεία, και όταν λείπει η υγεία ο άνθρωπος δεν είναι ικανός ούτε αυτός να ευτυχήση, ούτε τους άλλους να κάμει ευτυχείς. Η αγάπη, λοιπόν, προς ημάς τους ιδίους και η αγάπη προς την Πολιτεία μας επιβάλλει να θεωρήσωμεν ως εν εκ των σπουδαιοτέρων μαθημάτων την Γυμναστικήν».

Μέχρι πρότινος, μετά από ένα οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, ο ασθενής υποχρεωνόταν σε ακινητοποίηση για διάστημα 6-8 εβδομάδων, πράγμα πού στις ημέρες μας είναι ιατρικό ανέκδοτο. Μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 1970 αναγνωρίσθηκε η αξία της γρήγορης κινητοποίησης των ασθενών.

Σήμερα θεωρούμε ένα άτομο δραστήριο, εάν τρέχει 2 με 3 χιλιόμετρα τρεις ως τέσσερις φορές την εβδομάδα. Ξεχνάμε βέβαια ότι οι παππούδες μας περπατούσαν 3 χιλιόμετρα καθημερινά μόνο και μόνο για να πάνε στη δουλειά τους.

Επίσης, θεωρούμε ότι κάποιος γυμνάζεται πολύ, αν πηγαίνει σε γυμναστήριο τρεις φορές την εβδομάδα. Και πάλι ξεχνάμε ότι οι παππούδες μας, παλιότερα, δούλευαν 10 με 12 ώρες στα χωράφια και μάλιστα πολύ σκληρά.

Τα παιδιά στην ηλικία των 9 ετών, περπατούν ή παίζουν κατά μέσο όρο 3 ώρες ημερησίως. Όμως, μέσα σε λίγα χρόνια, αυτή η ενεργητικότητα μειώνεται σε βαθμό εντυπωσιακό.

Στατιστικές μελέτες φέρνουν την Ελλάδα πρωταθλήτρια της παχυσαρκίας στην Ευρώπη.

Η θνησιμότητα από εμφράγματα, αυξήθηκε κατά 39% στην Ελλάδα, ενώ μειώθηκε σε πολλές χώρες της Ε.Ε. Στη χώρα μας, εκτιμάται ότι συμβαίνουν 20.000 εμφράγματα ετησίως.

Μια καθημερινότητα «γεμάτη από κίνηση», όπως αυτή των παππούδων μας ή σαν αυτή που είχαμε ως παιδιά, είναι από τα γονίδια μας καθορισμένη.

Η επιλογή και η εφαρμογή της κατάλληλης μεθόδου γύμνασης από επιστημονικό επιτελείο με διαιτολόγο, γιατρό, γυμναστή και ψυχολόγο δεν είναι απαραίτητη.

Τα πράγματα είναι πιο απλά:

– Ασκείτε καθημερινά το σώμα και το μυαλό σας μέχρι τα βαθιά γεράματα.

– Ασχοληθείτε καθημερινά με κάποιας μορφής σωματική άσκηση (περπάτημα, εργασία στον κήπο ή κάποιο σπορ) για τουλάχιστον 30 λεπτά.

– Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι κάποια μορφή σωματικής άσκησης είναι καλύτερη από τις άλλες.

– Στην καρδιά μας «αρέσει», ότι αρέσει και σε εμάς. Ασχοληθείτε με τον τύπο άσκησης που πιο πολύ αγαπάτε. Έτσι θα είστε πιο συνεπείς.

– Βαδίστε. Το βάδισμα είναι ανώδυνο, ανέξοδο & ακίνδυνο.

– Καλύτερες για το καρδιοαγγειακό μας σύστημα θεωρούνται οι «αερόβιες» ασκήσεις (βάδισμα, κολύμπι, χαλαρό τρέξιμο, ποδηλασία κλπ.).

– Χρησιμοποιείστε το ποδήλατό σας. Στην Ευρώπη, η ποδηλασία αποτελεί τρόπο ζωής για όλες τις ηλικίες.

– Μην αφήνετε το σώμα σας να… σκουριάζει σε καναπέδες, καρέκλες γραφείου ή καθίσματα αυτοκινήτου.

– Αφήστε το αυτοκίνητό σας παρκαρισμένο για περισσότερο χρόνο.

– Ξεχάστε τους ανελκυστήρες και συνηθίστε να ανεβαίνετε μέχρι το γραφείο ή το διαμέρισμά σας αποκλειστικά και μόνο με τις σκάλες.

– Η έντονη σωματική άσκηση έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της παχυσαρκίας στα παιδιά, σε σύγκριση με τη χαμηλότερης έντασης άσκηση.

– Αντιμετωπίστε τη νύστα με ένα γρήγορο περπάτημα πέντε λεπτών και ασκήσεις τεντώματος.

– Ο σωστός τρόπος άσκησης είναι εκείνος που συνδυάζει την αεροβική προπόνηση με την προπόνηση δύναμης έτσι ώστε να έχουμε όλες τις δυνατές βιοχημικές και ψυχολογικές προσαρμογές.

– Η προπόνηση δύναμης είναι απαραίτητη για την ενδυνάμωση των μυών και την καλή λειτουργία του μυοσκελετικού συστήματος.

 

Ιατρικές έρευνες και άσκηση.

1. Η άθληση είναι ο πιο σύντομος δρόμος για επιστροφή στην παιδική ηλικία, για μικρές χρονικές περιόδους ανάπαυλας και ξενοιασιάς.

2. Η συστηματική άσκηση προστατεύει τον άνθρωπο από το μαρασμό των γνωστικών ικανοτήτων του.

3. Η άσκηση εξασφαλίζει πλεόνασμα ενέργειας, βοηθώντας σας να αντιμετωπίσετε φυσιολογικές και ψυχολογικές δυσκολίες, όπως π.χ. προβλήματα ύπνου ή προβλήματα στη δουλειά και την οικογένειά σας.

4. Η καθημερινή άσκηση είναι δυνατόν να μειώσει την LDL χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, την αρτηριακή πίεση (σε ποσοστό ανθρώπων έως και 75%) και να αυξήσει την λεγόμενη καλή χοληστερόλη (HDL).

5. Η έντονη σωματική εξάσκηση μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο των γυναικών για καρκίνο της ωοθήκης.

6. Το περπάτημα προστατεύει από διαβήτη τύπου ΙΙ. Κάθε ώρα έντονου περπατήματος/ημέρα μειώνει τον κίνδυνο κατά 34%.

7. Η άσκηση βοηθά στην ίαση των παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος με τη ενδυνάμωση των αναπνευστικών μυών.

8. Έπειτα από δέκα εβδομάδες, εκτέλεσης ασκήσεων ενδυνάμωσης καταγράφηκε ελάττωση του πόνου κατά 70% μέχρι 80%, στο αυχενικό σύνδρομο.

9. Παχαίνουμε όχι μόνο επειδή τρώμε αλλά επειδή δεν κινούμαστε. Η καθιστική ζωή είναι η κύρια αιτία της παχυσαρκίας.

10. Μελέτες σε σχολεία της Αμερικής έχουν δείξει ότι οι μαθητές-αθλητές έχουν μεγαλύτερο μέσο όρο βαθμών και λιγότερες απουσίες απ’ ότι ο γενικός πληθυσμός.

11. Εάν συστηματικά ασκείστε θα δείτε ότι διαχρονικά το επίπεδο ενέργειας και ζωτικότητας σας θα βρεθεί σε ψηλά επίπεδα.

12. Σε λαούς πού αριθμούν πολλά «υπεραιωνόβια» μέλη έχει παρατηρηθεί ότι αυτοί ασκούνται σωματικά και πνευματικά μέχρι τα βαθιά γεράματα.

13. Η συστηματική άσκηση σε ασθενείς μειώνει τον αριθμό και τη δοσολογία των λαμβανομένων φαρμάκων και την πιθανότητα αύξησης αυτών με την πάροδο του χρόνου.

14. Ένας συστηματικά αθλούμενος αντιμετωπίζει το σώμα του ως ένα καλό καινούργιο «αυτοκίνητο», που όπως όλοι μας, το προσέχει και «βάζει την καλύτερη βενζίνη και τα καλύτερα λάδια».

15. Ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο, η συστηματική άσκηση του σώματος συμβάλλει σε μια καλύτερη αυτοεκτίμηση και σε λιγότερα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας.

16. Σε αντίθεση με τη φαρμακευτική αγωγή, που βρέθηκε ότι δεν έχει σημαντική επίδραση στην ελαφρά νοητική εξασθένηση, η άσκηση βελτιώνει τη νόηση σε ανθρώπους με ελαφρά νοητική εξασθένηση.

17. Η άσκηση μειώνει την ένταση και το άγχος βελτιώνοντας έτσι την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου.

18. Η συστηματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο επανεμφράγματος μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου και την ολική θνητότητα έως 43%.

19. Οι άνδρες και οι γυναίκες που έκαναν τρέξιμο για 5 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, είχαν από 40% έως 50% μείωση του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού.

20. Η συστηματική άσκηση βελτιώνει τον γλυκαιμικό έλεγχο των διαβητικών, προκαλεί 35-45% μείωση της καρδιοαγγειακής νοσηρότητας και 60% μείωση των μικροαγγειακών επιπλοκών του διαβήτη (νεφροπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια, νευροπάθεια αυτόνομου νευρικού συστήματος κλπ).

21. Η καθημερινή άσκηση μειώνει τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

22. Το περπάτημα βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, ειδικά όταν αυτό συνδυάζεται με κάποιες ασκήσεις φόρτισης και ενδυνάμωσης των μυών του κορμού και των άνω και κάτω άκρων.

23. Ένας παχύσαρκος που ασκείται είναι πιο υγιής από έναν αδύνατο που δεν γυμνάζεται.

24. Οι αθλητές-μαθητές τείνουν να εμπλέκονται λιγότερο με ουσίες εξάρτησης, όπως αλκοόλ και ναρκωτικά.

25. Όσοι ασκούνται έχουν σημαντικά χαμηλότερη δυσκολία στην διεκπεραίωση των καθημερινών δραστηριοτήτων τους.

26. Η αεροβική προπόνηση βοηθά στη βελτίωση του αναπνευστικού και καρδιαγγειακού συστήματος. Ακόμη η αεροβική προπόνηση προάγει την κατανάλωση του λίπους για την παραγωγή ενέργειας.

27. Η παραγωγή ενδορφινών αυξάνεται μετά από έντονη άσκηση. Οι ενδορφίνες είναι πεπτίδια που παράγονται στον εγκέφαλο και έχουν παυσίπονη δράση, δρουν στον ψυχισμό και προκαλούν ευφορία.

28. Βελτιώνοντας τη φυσική κατάσταση με αεροβικές ασκήσεις, διαπιστώνεται και βελτίωση στη μνήμη, στην προσοχή και σε άλλες πνευματικές ενασχολήσεις.

29. Η άσκηση προάγει πολλές λειτουργίες του οργανισμού που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών νόσων.

30. Η μέτριας έντασης, σωματική άσκηση για 30 λεπτά καθημερινά προκαλεί 34% λιγότερες πιθανότητες προσβολής από καρκίνο.

31. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί καλύτερα αν ασκείστε τακτικά.

32. Η άσκηση θα βοηθήσει στη μείωση πόνων από χρόνια προβλήματα αρθρίτιδας, ενισχύοντας μυϊκά την υποστήριξη των αρθρώσεων και με την αύξηση της αιμάτωσης γύρω απ’ αυτές.

33. Η συστηματική άσκηση μειώνει την όρεξη και κυρίως τη «βουλιμία».

34. Ο αθλητισμός, βοηθά τα παιδιά να κάνουν νέους φίλους, να μάθουν να είναι μέλη μιας ομάδας, να ψυχαγωγούνται και να βελτιώσουν το αίσθημα αυτοπεποίθησής τους.

35. «Οι πολύ ηλικιωμένοι μπορούν να ασκούνται επειδή είναι υγιείς ή μάλλον είναι υγιείς επειδή ασκούνται…», συνόψισε η ερευνητική ομάδα.

36. Το γρήγορο περπάτημα 3 φορές την εβδομάδα απομακρύνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και αναζωογονεί το συναισθηματικό μας κόσμο.

37. Η άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να μειώσει κάποιος τον κίνδυνο άνοιας και νόσου Alzheimer και μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

38. Η άσκηση βοηθά να μειωθούν τα επίπεδα των ορμονών που αυξάνουν την πίεση, (αδρεναλίνη και νορανδρεναλίνη) και ανεβάζει τα επίπεδα των ορμονών που βοηθούν στη χαλάρωση του οργανισμού (ενδορφίνες).

39. Η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού, η οποία ήταν της τάξης του 30%, παρατηρήθηκε στις γυναίκες που είχαν μια έντονη σωματική εξάσκηση, για τουλάχιστον 6 ώρες εβδομαδιαίως.

40. Η άσκηση αυξάνει την ικανότητα του οργανισμού να αντιστέκεται στις διάφορες ασθένειες.

41. Η έρευνα έδειξε ότι όσοι έτρεχαν είχαν λιγότερους τραυματισμούς όλων των ειδών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στα γόνατα.

42. Η άσκηση συντελεί στον έλεγχο του σωματικού βάρους, αυξάνει τον ρυθμό του μεταβολισμού και το κάψιμο του λίπους (μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου).

43. Η διατήρηση μιας καλής αεροβικής κατάστασης, είναι σε θέση να καθυστερεί τη βιολογική γήρανση του ανθρώπου κατά 10 έως 12 χρόνια. Ταυτόχρονα βελτιώνει την ευεξία των ηλικιωμένων προσφέροντας περισσότερη αυτονομία στα βαθιά γεράματα.

44. Η σωματική άσκηση βοηθά τους ασθενείς με κατάθλιψη όσο και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

45. “Μαμά τρέξε για να γίνω εξυπνότερος”. Η άσκηση της εγκύου μπορεί να ευθύνεται για εξυπνότερα μωρά.

46. Η άσκηση ανεβάζει στο αίμα τα επίπεδα της υψηλής πυκνότητας χοληστερόλης, (καλή χοληστερόλη) και μειώνει τα επίπεδα της χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη).

47. Μετά τη διάγνωση καρκίνου οι γυναίκες που περπατούσαν έντονα τουλάχιστον 2 έως 3 ώρες την εβδομάδα, είχαν μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας κατά 67%.

48. Η άσκηση μειώνει τα συμπτώματα σε κιρσούς, φλεβίτη και ευρυαγγείες και προλαμβάνει την εξέλιξή τους.

49. Η άσκηση βοηθά στη σωστή ισορροπία των ορμονών που ρυθμίζουν τον μηνιαίο κύκλο.

50. Η άσκηση του σώματος είναι πιο αποτελεσματική στη μείωση του στρες σε σύγκριση με άλλους τρόπους καταπολέμησης του στρες, όπως για παράδειγμα οι τεχνικές χαλάρωσης.

51. Η ενίσχυση των κοιλιακών μυών βοηθά στη σωστή κατανομή του βάρους του σώματος μεταξύ κοιλιακών μυών και σπονδυλικής στήλης μειώνοντας έτσι την επιβάρυνση στην περιοχή της μέσης.

52. Η ζωή σίγουρα φαίνεται καλύτερη μετά τη γυμναστική. Αισθάνεστε χαλαρωμένοι και ικανοί να αντιμετωπίσετε τα ανεβοκατεβάσματα της ζωής.

53. Η άσκηση βοηθά στην πρόληψη και αποκατάσταση των τραυματισμών στους μυς και στις αρθρώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα
Διαβάστε περισσότερα

4 συμπτώματα αδυναμίας των γλουτιαίων

Όσο και να φαίνεται σε κάποιους παράξενο, η έλλειψη δύναμης στους γλουτιαίους μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα που δεν είναι τόσο προφανή. Πολλοί αθλητές έχουν…