Η τέχνη της πάλης: Ο άνθρωπος υπεύθυνος για την επιβίωση του αθλήματος στην Σερβία

Κατά την διάρκεια διεξαγωγής του Ατομικού Παγκοσμίου Κυπέλου η Σερβική ηλεκτρονική εφημερίδα telegraf αφιέρωσε άρθρο σε έναν σημαντικό εργάτη του αθλητισμού όχι μόνο της Σερβίας αλλά και της Παγκόσμιας πάλης, στον διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Νόβι Σαντ, Milorad Dokmanac.

Ελεύθερη μετάφραση από την Σερβική, Χαράλαμπος Κουκλίδης

Το άρθρο, το οποίο υπογράφει ο καθηγητής Nenad Dikić και δημοσιεύτηκε από το προαναφερθέν ηλεκτρονικό μέσο στις 15 Δεκεμβρίου του 2020, έχει ως ακολούθως:

Η πάλη δεν είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στη χώρα μας, αν και έχουμε εν ενεργεία χρυσό Ολυμπιονίκη. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πολλά για το ίδιο το άθλημα παρότι είναι θεμελιώδες ολυμπιακό αγώνισμα που υπήρχε στην αρχαία Ελλάδα.

Αυτές τις μέρες, μια από τις σημαντικότερες στον κόσμο αθλητικές διοργανώσεις πάλης πραγματοποιείται στη χώρα μας, διοργάνωση η οποία από κακή τύχη μετονομάστηκα σε ατομικό παγκόσμιο κύπελλο αντί για παγκόσμιο πρωτάθλημα. Παρόλα αυτά, πάνω από 50 εθνικές αποστολές ήρθαν πρόθυμα να ανταγωνιστούν, καθώς η χρονιά αυτή υπήρξε εξίσου κακή για όλους. Φυσικά, υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε μια τέτοια διοργάνωση. Αν και το BBC επεσήμανε τον κίνδυνο διεξαγωγής μιας τέτοιας αθλητικής διοργάνωσης σε μια εποχή που η Σερβία καταγράφει μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ασθενών, η απάντηση των παλαιστών ήταν συνακολούθη της τέλειας οργάνωσης. Το Παγκόσμιο Κύπελλο έχει σχεδιαστεί ως διοργάνωση μέσα σε φυσαλίδα, όπου όλοι οι αθλητές περνούν υποχρεωτικά από τεστ μοριακού έλεγχος της νόσου και φιλοξενούνται σε ειδικά προετοιμασμένα ξενοδοχεία όπου δεν επιτρέπεται η είσοδος σε φιλάθλους. Όπως επεσήμανε ο καθηγητής Dokmanac: «Πρέπει να συναγωνιστούμε, γιατί ο αθλητισμός πρέπει να επιβιώσει».

Milorad Dokmanac
Milorad Dokmanac

Ο καθηγητής Dokmanac αποτελεί εξαίρεση για πολλούς λόγους. Πιο συγκεκριμένα, είναι ένας από τους λίγους εργαζόμενους στον αθλητισμό που εκπροσωπούν την ακαδημαϊκή κοινότητα και ταυτόχρονα είναι πραγματικός εμπειρογνώμονας στο άθλημά του. Όχι μόνο έδωσε στον εαυτό του το δικαίωμα να σπουδάσει και να εργαστεί στον τομέα του, αλλά μεταλαμπάδευσε όλες τις γνώσεις του στους μαθητές της Ακαδημίας Αθλητισμού, αλλά και στα μέλη της Ομοσπονδίας Πάλης. Στα περισσότερα άλλα αθλήματα, υπάρχει η πεποίθηση ότι η εμπειρία και η προηγούμενη ενασχόληση με κάποιο άθλημα είναι αρκετά για μια επιτυχημένη εργασιακή πορεία. Ο Milorad Dokmanac το αντικρούει με το δικό του παράδειγμα. Έτσι, όχι μόνο αυτός, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της Σερβικής Ομοσπονδίας Πάλης δείχνουν ότι πίσω από κάθε επιτυχημένο αθλητή βρίσκεται μια ομάδα εμπειρογνωμόνων. Κρίμα που για τους περισσότερους είναι δυσκολονόητο όλο αυτό.

Και είναι ακριβώς λόγω των ειδικών, όπως είναι ο Milorad Dokmanac, που η πάλη επιβιώνει ως άθλημα. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο, που φιλοξενείται σε περίπτερο της διεθνούς έκθεσης του Βελιγραδίου, όλα φαίνονται εξαιρετικά και η ατμόσφαιρα είναι τέτοια που οι θεατές που παρακολουθούν από τις μικρές οθόνες δεν έχουν την αίσθηση των κενών κερκίδων, αλλά μόνο των μεγάλων αναμετρήσεων στις παλαίστρες. Και δεν είναι μόνο ότι ο καθηγητής Dokmanac είναι ένας εξαίρετος εργάτης του αθλητισμού, αλλά και επιμελής στην εφαρμογή των σύγχρονων τεχνολογιών στην παρακολούθηση των αγώνων και στην πλήρη διαχείριση των αθλητικών εκδηλώσεων. Ωστόσο, αυτό στο οποίο αριστεύει είναι η υπομονή του και η επεξεργασία όλων των λεπτομερειών, τις οποίες βλέπει μόνο ένας καλός οικοδεσπότης. Σήμερα, άκουσε προσεκτικά τα προβλήματα που είχαμε και τα έλυσε όλα χωρίς νευρικότητα. Αν και προσωπικά είμαι σε δίλημμα, αν θα έπρεπε να διεξάγονται ή όχι αθλητικές διοργανώσεις κάτω από τέτοιες περιστάσεις, η απάντησή μου είναι προφανής. Ναι, εάν οργανώνονται από τον Milorad Dokmanac.

Πηγή: telegraf.rs

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα
Διαβάστε περισσότερα

Πάλεμα

Αρχαίον Πνεύμα Αθάνατο, αγνέ πατέρα του ωραίου, του μεγάλου και τ’ αληθινού, κατέβα, φανερώσου κι άστραψ’ εδώ πέρα…