palema.gr Ειδήσεις Καρέλιν: «Η ηλικιακή απάτη καταστρέφει την πάλη»

Καρέλιν: «Η ηλικιακή απάτη καταστρέφει την πάλη»

16

Αυγ
2017

Με το πέρας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος εφήβων και νεανίδων και πριν την διεξαγωγή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος των παίδων και κορασίδων, αξίζει να επιστήσουμε την προσοχή μας στο πολύ σοβαρό και ανεπαρκώς διαχειρισθέν πρόβλημα της ηλικιακής απάτης στο άθλημα της πάλης.

Τον περασμένο Μάϊο, ο θρύλος της ελληνορωμαϊκής πάλης και πλέον πολιτικό πρόσωπο, Alexander Karelin έδωσε συνέντευξη στο Ρωσικό δελτίο ειδήσεων RIA-Voronezh, στο οποίο το «Το πείραμα», όπως αποκαλούσαν τον Καρέλιν, μοιράστηκε τις σκέψεις του σχετικά με το θέμα.

«Το πρόβλημα αυτό καταστρέφει ολόκληρη την ιδεολογία της πάλης», δήλωσε ο Καρελίν. «Λόγω αυτού, αναμένονται καταστροφικές συνέπειες στις εθνικές μας ομάδες. Μερικές φορές εμφανίζονται σε αθλητικές διοργανώσεις παίδων και εφήβων αθλητές πέντε ή έξι χρονών μεγαλύτεροι από τη δηλωμένη ηλικία τους. Πώς είναι δυνατόν να επιτρέπεται σε έναν 14χρονο να αντιμετωπίζει έναν 20χρονο; Μιλάμε για μία τελείως διαφορετική κατάσταση σε ότι έχει να κάνει με την φυσιολογία του οργανισμού, μια εντελώς διαφορετική ψυχολογία.»

«Φανταστείτε έναν 20χρονο αθλητή που παλεύει με πολύ νεότερούς του ηλικιακά παλαιστές μέχρι τα 24ρα του χρόνια και στη συνέχεια να μεταπηδά στην ηλικιακή κατηγορία των ανδρών. Μετά από όλους αυτούς τους αγώνες, ο συγκεκριμένος παλαιστής έχει μετατραπεί σε σκουριασμένο μέταλλο.»

«Είναι ένα άσχημο φαινόμενο που δεν επιτρέπει τον υγιή ανταγωνισμό.»

Η φήμη του Καρέλιν στο άθλημα είναι απαράμιλλη. Είναι τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης και εννιά φορές Παγκόσμιος πρωταθλητής στην ελληνορωμαϊκή πάλη. Από το 1999, ένα χρόνο πριν σταματήσει την αθλητική του καριέρα, εκλέχθηκε μέλος της Δούμα, του Ομοσπονδιακού νομοθετικού σώματος της Ρωσίας. Τα σχόλια λοιπόν, στο παραγνωρισμένο πρόβλημα της ηλικιακής απάτης στην πάλη, από μια προσωπικότητα όπως ο Karelin έχουν μεγάλη βαρύτητα.

Οι προπονητές και τα σωματεία χρειάζονται χρηματοδότηση και η χρηματοδότηση είναι συχνά άμεσο αποτέλεσμα του αριθμού των μεταλλίων που έχουν κερδηθεί σε αγώνες επιπέδου παίδων και εφήβων. Όσο διοργανώνονται αγώνες ηλικιακά καθορισμένοι θα υπάρχουν κίνητρα για την απόκρυψη της πραγματικής ηλικίας ενός παλαιστή.

Η ηλικιακή απάτη συμβαίνει ακόμα και σε χώρες πολύ ευαίσθητες σε θέματα αθλητικής ηθικής, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και σε αθλητικές διοργανώσης ελάσσονος σημασίας όπως το Παιδικό Μπέιζμπολ. Θα ήταν ανόητο να υποθέσουμε ότι η πάλη είναι κατά κάποιο τρόπο ανοσοποιημένη στο πρόβλημα.

Μετά και τη δήλωση του Καρέλιν, θα ήταν πράγματι συγκλονιστικό να ισχυρισθεί κανείς ότι η ηλικιακή απάτη δεν αποτελεί πρόβλημα στην πάλη και ότι αυτό είναι ένα σκάνδαλο το οποίο δημιούργησε ο Καρέλιν χωρίς προφανή λόγο.

Στην παρούσα φάση, δεν χρειάζεται να επικεντρώνουμε την συζήτηση στο ποιοί μπορεί κατά το παρελθόν να έχουν πεί ψέματα για την ηλικία τους. Παρότι οι περιπτώσεις αυτές πρέπει να προβληθούν και να συζητηθούν (κάτι που έγινε στο παρελθόν), πιο παραγωγική συζήτηση θα ήταν για το πώς θα επιλύσουμε το πρόβλημα της ηλικιακής απάτης στο σύνολό της.

Το πρώτο βήμα για την επίλυση αυτού του προβλήματος είναι να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Δεδομένης της πρόσφατης συνέντευξης του Καρέλιν, ελπίζουμε ότι τα διοικητικά όργανα της πάλης θα κάνουν χρήση του ηγετικού τους ρόλου και θα αναλάβουν δράση.

Πηγή: flowrestling.org

Comments

mm

Διαχειριστής του www.palema.gr, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και προπονητής πάλης στον Παλαιστικό Σύλλογο Αλεξάνδρειας Ὁ Ἠμαθίων.

Καρέλιν: «Η ηλικιακή απάτη καταστρέφει την πάλη»