Πρόταση αλλαγής ονομασίας του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων

Επίσημη πρόταση για την αλλαγή ονομασίας του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων απέστειλε στην ΕΛ.Ο.Π. ο πρόεδρος του Κέντρου Εκπαίδευσης Αθλητών Παλαίστρα (Κ.Ε.Α.Π.) Κος Νικόλαος Τσιακάρας.

Η επιστολή έχει ως ακολούθως:

Κε Πρόεδρε της ΕΛΟΠ,

Ως γνωστό, μετά από απόφαση του Υπουργείου Αθλητισμού, έχουν εγκατασταθεί στο Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων οι Ομοσπονδίες εννέα αθλημάτων, το καθένα με τη δική του ιδιαίτερη βαρύτητα στην Ελληνική ιστορία του αθλητισμού και του πολιτισμού.

Είναι αξιέπαινη η προσπάθεια του Υπουργείου να ξαναζωντανέψει ένα σπουδαίο αθλοχώρο μετά από χρόνια εγκατάλειψης.

Μας προξενεί όμως κατάπληξη το γεγονός η ονομασία «Κέντρο Μαχητικών Αθλημάτων» ή άτυπα: το σπίτι της πάλης.

Δεν είναι δυνατόν, στην Ελλάδα, τη χώρα των ποιητών, των λογοτεχνών, των φιλοσόφων, του πολιτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών, να μην ανατρέξουμε στο τόσο πλούσιο λεξιλόγιό της, ώστε να ονοματίζουμε τα γυμναστήριά της με λέξεις που για χιλιάδες χρόνια υπερηφανευόμαστε.

Είναι αυτονόητο ότι οφείλουμε να αξιοποιήσουμε λέξεις και έννοιες που ακόμη κι άλλοι λαοί δανείζονται.
Η ονομασία «ΠΑΛΑΙΣΤΡΑ» που προτείνουμε να δοθεί στο Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων, δεν είναι τυχαία.

Για ιστορικούς λόγους αναφέρουμε ότι πρώτη η Ελλάδα από όλους τους λαούς της γης δίδαξε τον τρόπο του αγωνίζεσθε και έβαλε τον αγώνα σε πλαίσια ηθικά, θρησκευτικά, πολιτικά, παιδαγωγικά, ψυχολογικά, κοινωνικά.

Για την καλύτερη εκπαίδευση των αγωνιζομένων απαιτούνταν και οι κατάλληλοι χώροι. Τα σπουδαιότερα γυμναστικά ιδρύματα τα οποία δημιουργήθηκαν για την εκπαίδευση και εξάσκηση των νέων ήταν η Παλαίστρα, το Γυμνάσιο, ο Ξυστός, το Στάδιο και ο Ιππόδρομος.

Η Παλαίστρα ήταν ένα είδος ιδιωτικού σχολείου στο οποίο διεξάγονταν το αγώνισμα της πάλης κυρίως και τα παιδιά μάθαιναν όχι μόνο γυμναστικές ασκήσεις, χορούς και αγώνες, αλλά και γράμματα. Διεξάγονταν επίσης το παγκράτιο και η πυγμή.

Η έννοια της λέξης παλαίστρα εκτός από την προπόνηση των αθλητών της
πάλης, σήμαινε και τη γύμναση των αθλητών των υπόλοιπων αθλημάτων. Κάθε
γυμναστήριο καλούνταν παλαίστρα και δημιουργούνταν με έξοδα της πολιτείας και
με δωρεές, ακόμα και από προπονητές.

Συνήθως η παλαίστρα ανήκε στον παιδοτρίβη, αλλά υπήρχαν και δημόσιες παλαίστρες. Στην αρχή προορίζονταν για τη γύμναση των παίδων αλλά αναφέρεται και γεροντική παλαίστρα στη Σάμο.

Το Γυμνάσιο ήταν δημόσιο κτήριο όπου οι νέοι εκπαιδεύονταν σε αθλητικές δραστηριότητες. Σ’ αυτό μπορούσαν να διδαχθούν όλα τα είδη ασκήσεων και αγώνων και κυρίως το τρέξιμο, η πάλη, η ιππασία, οι ρίψεις και το άλμα.

Είναι ευρέως γνωστό ότι η γυμναστική από την αρχαιότητα συνέβαλλε στη θεραπεία του σώματος και της ψυχής των ασθενών και για αυτό το σκοπό χρησιμοποιούσαν τα γυμναστικά ιδρύματα όπως τις παλαίστρες, και τα γυμνάσια.

Μια παλαίστρα θα μπορούσε να υπάρχει χωρίς το γυμνάσιο, αλλά δεν ήταν δυνατό να υπάρχει γυμνάσιο χωρίς παλαίστρα. Είναι γνωστό ότι το γυμνάσιο της Ήλιδος είχε περισσότερες από μια παλαίστρες.

Με βάση τις πηγές και τις αναφορές για τη χρήση και τη σημασία της παλαίστρας από την αρχαιότητα, έχουμε υποχρέωση στον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό ο οποίος δημιούργησε, ονομάτισε και διαιώνισε το λίκνο του πολιτισμού μέσω του αθλητισμού.

Ένα γυμναστήριο με όνομα ισχυρό μετατρέπεται αυτόματα σε χώρο έμπνευσης για τα παιδιά. Ένα όνομα δηλωτικό της ιστορικής και πολιτιστικής παράδοσης του τόπου, δημιουργεί πρότυπο για τα παιδιά.

Τα ονόματα στην πρόσοψη των γυμναστηρίων δεν μπορούν να αναβαθμίσουν ως δια μαγείας τον αθλητισμό, αλλά μπορούν μέσω του συμβολισμού (π.χ. The Palestra, also known as the Cathedral of College Basketball, is a historic arena and the home gym of the University of Pennsylvania Quakers) να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παιδιών και να νοιώσουν ότι το γυμναστήριο αποτελεί τόπο μάθησης, εκπαίδευσης και πολιτισμού.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρόγονοί μας ονομάτισαν ένα χώρο άθλησης ως παλαίστρα.

Πιστεύουμε ότι η καταλληλότερη ονομασία του αθλητικού κέντρου Άνω Λιοσίων- κυρίως για ιστορικούς λόγους- θα πρέπει να είναι: «ΠΑΛΑΙΣΤΡΑ». Όνομα με ιστορία από ένα λαό με αίσθημα συνείδησης.

Επιπλέον, η υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης για μετονομασία του Ολυμπιακού ακινήτου Άνω Λιοσίων σε ΠΑΛΑΙΣΤΡΑ, στη δεδομένη συγκυρία που το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προωθούν μεταρρυθμιστικά σχέδια, προσδίδει σ’ αυτά ιδιαίτερα προστιθέμενη αξία.

Το οφείλουμε στους μαθητές μας και στην πατρίδα μας.

Απευθυνόμαστε δημοσίως στις αρχές και παρακαλούμε να αναλάβουν τις αρμοδιότητες που τις αναλογούν για τη μετονομασία του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων σε ΠΑΛΑΙΣΤΡΑ.

Ευχαριστούμε και ελπίζουμε η πρότασή μας να εισακουστεί.

Με τιμή
Ο Διευθυντής του Κ.Ε.Α.Π.
Νικόλαος Τσιακάρας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα
Διαβάστε περισσότερα

Επιτυχημένο το καμπ προετοιμασίας της εθνικής παίδων και κορασίδων στο Λουτράκι

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία χθες το καμπ προετοιμασίας της εθνικής ομάδας παίδων και κορασίδων το οποίο διοργανώθηκε στο προπονητικό…