Σχετικά με τον εγκάρσιο κοιλιακό

Η υπερβολική εκγύμναση του εγκάρσιου κοιλιακού μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που μπορεί να λύσει.

του Γεωργίου Σκόλια

Ειδικά σε άτομα με προβλήματα στη μέση και πολύ περισσότερο εάν δεν γνωρίζεις τη γενική κατάσταση του μυοσκελετικού συστήματος και ειδικότερα στους αθλητές εάν δεν γνωρίζεις και την ολική επιβάρυνση του μυοσκελετικού συστήματος.

Τον Μάιο του 2002 εκδόθηκε το βιβλίο μου με τίτλο “Ενίσχυση στήριξης σπονδυλικής στήλης”, ενώ την Άνοιξη του 2000 μίλησα σε συνέδριο σχετικά με τη λειτουργία του εγκάρσιου κοιλιακού. Τώρα το έτος 2012, κάποιοι ανακάλυψαν τη λειτουργία του εγκάρσιου κοιλιακού και άρχισαν να προσπαθούν να επινοήσουν ασκήσεις και να τις χρησιμοποιούν στα προγράμματα άσκησης των αθλητών και των ατόμων με προβλήματα μέσης.

Καλό είναι να ανακαλύπτεις ξανά κάποια πράγματα, αλλά καλό είναι να κοιτάς τι κάνουν τώρα αυτοί που πιθανόν μίλησαν γι’ αυτά πριν από σένα. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούν τις ασκήσεις που εσύ μόλις ανακάλυψες; Τις χρησιμοποιούν σε όλους όσους έχουν προβλήματα με τη μέση τους ή τις χρησιμοποιούν επιλεκτικά μόνο σε κάποιους, πολύ λίγους; Ακόμη, είναι πανάκεια οι ασκήσεις του εγκάρσιου κοιλιακού για τα προβλήματα μέσης ή μπορεί να δημιουργούν σε κάποιους επιπλέον προβλήματα;

Έρχονται, λοιπόν, κάποιοι νεοφώτιστοι και με επιπλήττουν, γιατί δεν έδωσα ασκήσεις για τον εγκάρσιο κοιλιακό σε κάποιους αθλητές ή σε κάποια άτομα με προβλήματα στη μέση. Δεν έχουν όμως κάποια αξιολόγηση του εγκάρσιου κοιλιακού ή και του υπόλοιπου μυοσκελετικού συστήματος για να γνωρίζουν αν ο εγκάρσιος κοιλιακός λειτουργεί σωστά και εάν η κινητικότητα προς τη σταθεροποίηση είναι στη σωστή αναλογία, τόσο στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης όσο και στις αρθρώσεις πάνω και κάτω από αυτή.

Σχετικά με τη λειτουργία του εγκάρσιου κοιλιακού παραθέτω παρακάτω ένα απόσπασμα από το βιβλίο μου “Ενίσχυση στήριξης σπονδυλικής στήλης”, μήπως και κάποιοι μπορέσουν να καταλάβουν κάτι περισσότερο.

Εν κατακλείδι, μπορώ να πω ότι η υπερβολική εκγύμναση του εγκάρσιου κοιλιακού μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που μπορεί να λύσει. Ειδικά σε άτομα με προβλήματα στη μέση και πολύ περισσότερο εάν δεν γνωρίζεις τη γενική κατάσταση του μυοσκελετικού συστήματος και ειδικότερα στους αθλητές εάν δεν γνωρίζεις και την ολική επιβάρυνση του μυοσκελετικού συστήματος.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο: “Ενίσχυση στήριξης σπονδυλικής στήλης”

Ο εγκάρσιος κοιλιακός εκφύεται από τη θωρακοσφυϊκή περιτονία, από τη λαγόνια ακρολοφία, από το έξω ήμισυ του βουβωνικού πόρου και τις έξι τελευταίες πλευρές και καταφύεται στην απονεύρωση της λευκής γραμμής. Σχεδόν όλες οι μυϊκές ίνες του εγκάρσιου κοιλιακού διασχίζουν εγκάρσια το σώμα, δημιουργώντας ένα στεφάνι γύρω από τα σπλάχνα.

Ο εγκάρσιος κοιλιακός νευρώνεται από τα πέντε τελευταία μεσοπλεύρια νεύρα και το πρώτο οσφυϊκό νεύρο.

Η δράση του εγκάρσιου κοιλιακού στη σπονδυλική στήλη μπορεί να χαρακτηριστεί σαν έμμεσος έλεγχος της αστάθειας και αύξηση της ακαμψίας της οσφυϊκής μοίρας.

Ο εγκάρσιος κοιλιακός συσπάται πριν από τους άλλους μυς του σώματος και δημιουργεί τη βάση για την κίνηση του σώματος. Η σύσπασή του γίνεται 30ms πριν την κίνηση των άνω άκρων και 110ms πριν την κίνηση των κάτω άκρων.
Το μέγεθος της σύσπασης του συνδέεται με το μέγεθος αντίδρασης του κορμού ή των άκρων, άσχετα με την κατεύθυνση που κινείται ο κορμός ή τα άκρα.

Η σύσπασή του δημιουργεί ένα άκαμπτο κύλινδρο λόγω της θέσης του και του σχήματος στεφάνης, κινητοποιεί τη θωρακοσφυϊκή περιτονία και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, δίνοντας το έναυσμα για τη σύσπαση του διαφράγματος και των μυών του πυελικού εδάφους.
Η σύσπασή του είναι τονικού χαρακτήρα, αν και αρχικά εκρήγνυται σαν φασικός, αλλά στη συνέχεια η μεγάλη διάρκεια, η συνεχής και χαμηλής έντασης σύσπαση αποδεικνύουν έναν μυ τονικού χαρακτήρα.

Διάφορες μελέτες αποδεικνύουν ότι τα προβλήματα στην περιοχή της μέσης συνδέονται με την αργή κινητοποίηση του εγκάρσιου κοιλιακού. Αποδεικνύεται έτσι ότι η αργή ενεργοποίηση του εγκάρσιου κοιλιακού δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις σταθεροποίησης και ακαμψίας της σπονδυλικής στήλης κατά την κίνηση με αποτέλεσμα η ασταθής σπονδυλική στήλη να τραυματίζεται.

“Ενίσχυση Στήριξης Σπονδυλικής Στήλης”

Εκδόσεις: Gymnastika

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα