Ο παλαιστής George Hackenschmidt και το άγαλμα του Προμηθέα

Ο παλαιστής Χάκενσμιτ και το άγαλμα του Προμηθέα

Ο George Hackenschmidt (Χάκενσμιτ) πιο γνωστός με το ψευδώνυμο “Το Ρώσικο Λιοντάρι” ήταν ο μεγαλύτερος παλαιστής της ελληνορωμαϊκής πάλης που έχει γνωρίσει ποτέ ο σύγχρονος κόσμος.

του Ερρίκου Σκουλούδη

Για αυτόν είχα γράψει ένα σχετικό άρθρο στο palema.gr που αναρτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2011 (O George Hackenschmidt, ένας θρύλος της πάλης).

Ο Χάκενσμιτ είχε ποζάρει το 1901 σαν μοντέλο για ένα γλυπτό που θα απεικόνιζε τον μυθικό Προμηθέα, στον μεγάλο γερμανό γλύπτη Reinhold Begas(1831 – 1911).

Ο Προμηθέας ήταν μυθική μορφή της αρχαιότητας. Γιός Τιτάνα, κατά την Τιτανομαχία τάχθηκε υπέρ του Δία. Με τη βοήθεια της Αθηνάς δημιούργησε τον πρώτο άνθρωπο(χρυσό γένος) από πηλό και φωτιά.

Βλέποντας την κατάντια του ανθρώπινου γένους και την αδυναμία του απέναντι στη φύση, ο Προμηθέας αποφασίζει να του χαρίσει τη φωτιά. Έτσι, επισκεπτόμενος το εργαστήρι του Ηφαίστου τοποθετεί τη φωτιά σε ένα κούφιο καλάμι και τη δίνει κρυφά στους ανθρώπους και τους έμαθε να την χειρίζονται και να δημιουργούν εργαλεία. Τους έμαθε επίσης τις Επιστήμες(που έκλεψε από την Αθηνά) και τα Γράμματα. Ο Δίας θέλοντας να τιμωρήσει τους ανθρώπους, που έγιναν κακοί και άδικοι, και τον Προμηθέα, βρίσκει ευκαιρία να προκαλέσει κατακλυσμό. Ο Προμηθέας ενημερώνει τον γιο του Δευκαλίωνα βασιλιά της Φθίας, για τις βουλές του Δία και τον προτρέπει να φτιάξει μια κιβωτό(λάρνακα), να την γεμίσει με εφόδια και ζώα και να μείνει μέσα μαζί με την γυναίκα του Πύρρα.

Πράγματι όταν έγινε ο Κατακλυσμός, σώθηκε ο Δευκαλίωνας με την Πύρρα που δημιούργησαν το Γένος των Ηρώων και την ανθρωπότητα. Αυτό εξόργισε τον Δία ο οποίος έδεσε τον Προμηθέα σε βράχια, στο όρος Καύκασο, και έβαλε έναν αετό να του τρώει το συκώτι κάθε πρωί. Επειδή ο Προμηθέας ήταν αθάνατος, κάθε βράδυ το συκώτι του αναγεννιόταν . Τελικά από το μαρτύριο του τον απάλλαξε ο Ηρακλής που περνώντας από τον Καύκασο, σκότωσε τον αετό και έσπασε τις αλυσίδες του.

Ο Προμηθέας ενέπνευσε πολλούς συγγραφείς όπως τον Αισχύλο(Προμηθεάς Δεσμώτης) αλλά και νεότερους ζωγράφους και γλύπτες όπως ο Μπέγκας που στον παλαιστή Χάκενσμιτ βρήκε το ιδανικό μοντέλο για τον θεϊκό Προμηθέα.

 

*Στοιχεία από το διακδίκτυο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα
Διαβάστε περισσότερα

Ανδρέας – Ένας βυζαντινός ήρωας προπονητής πάλης

Τον 4ο αιώνα στο Βυζάντιο υιοθετήθηκε σαν επίσημη θρησκεία ο χριστιανισμός όμως δεν υπήρξε παρέμβαση στις συνεχιζόμενες αθλητικές εκδηλώσεις αν και θα…
Διαβάστε περισσότερα

Το προνόμιο (sic) της άθλησης και η «αντισυνταγματικότητα» των προνομίων των αθλητών

Πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας, γνωμοδότησε ότι η αξιοποίηση συγκεκριμένων προνομίων από διακεκριμένους αθλητές για την εισαγωγή τους…
Διαβάστε περισσότερα

Χάλκινο στο Πανελλήνιο για το Νίκο Ιωσηφίδη που πάει Βραζιλία για τους Ολυμπιακούς αγώνες Κωφών!

Πανέτοιμος για την μεγάλη στιγμή της συμμετοχής του στους Ολυμπιακούς αγώνες Κωφών που θα γίνουν τον Μάη στην…