Διαφορές αθλητών του τζούντο, του καράτε και του ταεκβοντό

Περίληψη εργασίας που εγκρίθηκε αλλά δεν παρουσιάσθηκε στο 18ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Διαφορές στην ανθρωπομετρία, τη σωματική σύνθεση και το σωματότυπο ελίτ Ιρανών παλαιστών του τζούντο, αθλητών του καράτε και αθλητών του ταεκβοντό.

M. Kargarfard, A. Shariat, M. Almiri* – Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητικών Επιστημών, Πανεπιστημίου του Isfahan, Ιράν, *Πανεπιστήμιο I.A Khorasgan, Isfahan, Ιράν

Το σωματικό μέγεθος και οι αναλογίες, η διάπλαση, και η σωματική σύνθεση είναι σημαντικοί παράγοντες στις αθλητικές επιδόσεις και την φυσική κατάσταση.

Στόχος της μελέτης αυτής ήταν να προσδιορίσει το ανθρωπομετρικό προφίλ, την σωματική σύνθεση και τον σωματότυπο ελίτ Ιρανών αθλητών του τζούντο, του ταεκβοντό και του καράτε και να συγκριθούν οι μέσες τιμές μεταξύ των αθλημάτων.

Σε μία εγκάρσιας διατομής μελέτη, 138 αθλητές (τζούντο= 42, ταεκβοντό= 46, καράτε= 50), ηλικίας 17 έως 26 ετών, επελέγησαν από την ελίτ Ιρανών αθλητών κατά τα έτη 2008 και 2009. Δώδεκα ανθρωπομετρικές μετρήσεις προαπαιτούμενες για τον υπολογισμό των παραμέτρων σωματικής σύνθεσης και συστατικών του σωματότυπου και περιλαμβάνουν το ανάστημα, το σωματικό βάρος, το εύρος κονδύλων του βραχιόνιου και του μηριαίο οστού, μηριαία και βραχιόνια περιφέρεια, και δερματοπτυχών (δικεφάλου, τρικεφάλου, υποωμοπλατιαία, μηριαία, και υπερλαγόνια) έχουν ληφθεί από τους εξεταζόμενους σύμφωνα με την καθιερωμένη βιβλιογραφία. Η μέθοδος της ανάλυσης διακύμανσης (ANOVA) χρησιμοποιήθηκε για να προσδιοριστούν οι διαφορές στους δείκτες σωματικής σύνθεσης ανάμεσα στους αθλητές των τριών αθλημάτων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο μέσος όρος των φυσικών χαρακτηριστικών και σύνθεσης σώματος (εκτός από τη μέση τιμή της υποωμοπλατιαίας, στήθους, κοιλιακής, το άθροισμα μετρήσεων των τριών δερματοπτυχών, η περιφέρεια βραχίονα, το εύρος κονδύλων του βραχιόνιου και του μηριαίο οστού)(p≥0.05) δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των ομάδων πολεμικών τεχνών. Οι αθλητές του τζούντο είχαν τις υψηλότερες τιμές στα ποσοστά σωματικού λίπους, στη συνολική περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες, στην πυκνότητα σώματος του οργανισμού και χαμηλότερες τιμές στην περιεκτικότητα άλιπης σωματικής μάζας καθώς επίσης και στα ποσοστά άλιπης σωματικής μάζας μεταξύ των τριών ομάδων αθλητών (p≤0.01). Τα αποτελέσματα της ανάλυσης διακύμανσης στις μετρήσεις του σωματότυπου έδειξαν ότι οι τρεις ομάδες των αθλητών ήταν ομοιογενείς: στον μέσο όρο σωματότυπου ανά κατηγορία, οι αθλητές του τζούντο ήταν ενδομορφικοί μεσομορφικοί (4.05-4.82-2.62), οι αθλητές του καράτε ήταν ενδομορφικοί μεσομορφικοί (3.52-4.67-2.29 ) και οι αθλητές του ταεκβοντό ήταν ενδομορφικοί μεσομορφικοί (3.52-4.55-2.82). Σημαντικές διαφορές δεν διαπιστώθηκαν στα περισσότερα από τα εξεταζόμενα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, στις παραμέτρους σωματικής σύνθεσης και τον σωματότυπο είτε μεταξύ και των τριών κατηγοριών ελίτ αθλητών πολεμικών τεχνών ή μεταξύ δύο κατηγοριών αθλημάτων της παρούσας μελέτης.

Περισσότερα στοιχεία είναι βεβαίως απαραίτητα, προκειμένου να καθοριστούν τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά των αθλητών πολεμικών τεχνών, η σύγκριση των τιμών μεταξύ αθλημάτων, αθλητών διαφόρων χωρών και των επιπέδων ανταγωνισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα