Προσέγγιση της λειτουργικής προπόνησης

Το ταξίδι μου στη λειτουργική προπόνηση ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια ως μια αναζήτηση για μυστικά. Όπως κάθε νέος γυμναστής έψαχνα γι’ αυτό το 2% που θα μου δώσει τη δυνατότητα να κάνω τη διαφορά.

του Γεωργίου Σκόλια

Σχετικά γρήγορα συνειδητοποίησα ότι πρέπει να προσέξουμε πρώτα το 98%, προκειμένου να μπορεί να αποδώσει το τελευταίο 2%.

Όταν ανακάλυψα τη λειτουργική προπόνηση, κατάλαβα ότι αυτός ήταν ο τρόπος που έπρεπε να πορευτώ για να είμαι σε θέση να αντεπεξέλθω στις προκλήσεις.

Ο δρόμος για τη λειτουργική προπόνηση αρχίζει από την παραδοχή ότι το σώμα λειτουργεί ως ένα ολοκληρωμένο και πολυδιάστατο σύνολο.

Με αυτό ως βάση η λειτουργική προπόνηση ορίζεται ως η ενσωμάτωση ευρέως αποδεκτών αρχών, με σκοπό να αποσπάσουμε τη βέλτιστη προσαρμοστική απάντηση για τον αθλητή και το άθλημά του.

Στη λειτουργική προπόνηση κανένα σύστημα του σώματος δεν είναι μοναδικό και όλα τα συστήματα του σώματος συνεργάζονται για να παράγουν ομαλή και αποτελεσματική κίνηση.

Ο στόχος όλης αυτής της διαδικασίας είναι η ανάπτυξη των φυσικών ικανοτήτων στους αθλητέςΟι αθλητές πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν τις κινήσεις του αθλήματος τους (τρέξιμο, άλμα, βολές) με την ιδανική δύναμη, τη βέλτιστη ταχύτητα και με άριστη αντοχή.

Για να βελτιστοποιηθεί η λειτουργία του σώματος πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν προπονούμε μυϊκές ομάδες, αλλά κινήσειςαντιμετωπίζοντας το σώμα ως ένα ολοκληρωμένο σύστημα και όχι σαν απομονωμένα κομμάτια.

Ο τελικός στόχος είναι οι αθλητές να μπορούν να προσαρμοστούν σε οποιαδήποτε πρόκληση αντιμετωπίσουν στην προπόνηση ή τον αγώνα.

Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να δίνουμε στους αθλητές συνεχώς αυξανόμενα ή διαφορετικά προπονητικά ερεθίσματα. Προφανώς, αυτό εξαρτάται από τη γνώση των βασικών αρχών της προπονητικής.

Χωρίς μία ισχυρή βάση των βασικών δεξιοτήτων της κίνησης είναι αδύνατο να προχωρήσουμε σε πιο εξειδικευμένες δεξιότητες για το άθλημά τους, χωρίς αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού.

Η όλη διαδικασία είναι μια πολύ προκλητική προσπάθεια. Θα πρέπει συνεχώς να σκεφτόμαστε, γιατί κάνουμε αυτό που κάνουμε και όταν το κάνουμε να είμαστε βέβαιοι για το αποτέλεσμα και να μπορούμε να αξιολογήσουμε και τα έμμεσα και μη εμφανή αποτελέσματα.

Ακριβώς όπως με το φάσμα του φωτός, κάποια από τα αποτελέσματα της λειτουργικής προπόνησης είναι ορατά και άλλα αόρατα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα
Διαβάστε περισσότερα

9 Συμβουλές για τη διατήρηση υγιών αρθρώσεων

Το σημερινό άρθρο είναι αφιερωμένο στην διατήρηση των αρθρώσεων μας σε υγιή κατάσταση με την παράθεση εννέα συμβουλών, για την επίτευξη του στόχου αυτού. του Γεωργίου Σκόλια…