Το Oλυμπιακό όνειρο και οι συνιστώσες των τεσσάρων χ για την κατάκτησή του

Το Ολυμπιακό Όνειρο δεν είναι ούτε ΧΛΩΜΟ ούτε ΑΠΑΤΗΛΟ…, απλά είναι πολύ ΑΚΡΙΒΟ και χρήζει πολυετούς ΜΕΘΟΔΕΥΣΗΣ για να πραγματοποιηθεί.

Αυτή είναι εκτίμηση μου μετά την επιστροφή μου από το 1ο Ολυμπιακό προκριματικό τουρνουά που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη και επί της ουσίας “προανήγγειλε” την έναρξη των αναμετρήσεων των κορυφαίων αθλητών του πλανήτη για την πρόκριση στην τελική φάση η οποία φυσικά θα διεξαχθεί με τελετουργικό τρόπο στην Ολυμπιάδα του Τόκυο το καλοκαίρι του 2021.

Τελικά δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει η πρωταθλήτρια της κατηγορίας των 76κλ. η Κατερίνα Πιτσιάβα, την αντίστοιχη της Ουκρανίας Alla Belinska η οποία τελικά κατατάχτηκε στην 3η θέση της διοργάνωσης.

Δικαιολογημένο το αποτέλεσμα και για τις δύο αθλήτριες, καθώς η συμμετοχή και πολύ περισσότερο η διάκριση σε Ολυμπιακούς αγώνες, δεν μπορεί να επιτευχθεί με ατομική προπόνηση στο σύλλογο όπως συμβαίνει με την πρωταθλήτρια της Ελλάδας, αλλά κατόπιν υψηλού επιπέδου προετοιμασίας με την συμμετοχή πολλών εθνικών ομάδων όπως για παράδειγμα η περίπτωση της Ουκρανής αθλήτριας η οποία είχε την τύχη το προηγούμενο διάστημα να προετοιμαστεί στην Πατρίδα της μάλιστα…, σε προπονητικό καμπ το οποίο διοργανώθηκε στο Κίεβο με τη συμμετοχή 110 αθλητριών Ολυμπιακού επιπέδου από 18 χώρες..!

Η συμμετοχή όμως και μόνο σε ένα αγώνα Ολυμπιακού επιπέδου συνιστά μια ανεκτίμητη εμπειρία η οποία αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να φέρει καρπούς μελλοντικά.

Με γνώμονα λοιπόν της εμπειρία αυτή επιλέξαμε τα επόμενα βήματα μας προκειμένου οι αγωνιστικοί στόχοι να παραμείνουν τουλάχιστον “ορατοί”. Έτσι στις αρχές Απριλίου η Ελληνίδα πρωταθλήτρια θα “μεταναστεύσει” στην πόλη Blagoevgrad της Βουλγαρίας προκειμένου να ενταχθεί σε αντίστοιχο προπονητικό καμπ το οποίο η Ομοσπονδία της Βουλγαρίας προγραμματίζει να διεξαχθεί με τη συμμετοχή 80 και πλέον πρωταθλητριών από όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια μετά από την προετοιμασία αυτή θα λάβει μέρος και στο Παγκόσμιο Προκριματικό Ολυμπιακό Τουρνουά το οποία αναμένεται να διεξαχθεί στην Σόφια στις αρχές Μαΐου.

Αξίζει πάντως να αναφέρω ότι τόσο στην Ουγγαρία με την Ουκρανία όσο και στη γειτονική Βουλγαρία αξίζουν τα συγχαρητήρια στις κυβερνήσεις τους για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας καθώς κατάφεραν και διοργάνωσαν ήδη με απόλυτη ασφάλεια για όλους τους εμπλεκόμενους μαζικά αθλητικά γεγονότα υψηλού επιπέδου.

Σε ότι αφορά την προσπάθεια των υπόλοιπων αθλητών της Ελλάδας όλα τα παιδιά αγωνίστηκαν με φιλότιμο καταθέτοντας όλες τους δυνάμεις για την κατάκτηση της πολυπόθητης πρόκρισης η οποία “για την ώρα” δεν αποκτήθηκε από κανέναν. Και λέω για την ώρα…, διότι το ζήτημα της συμμετοχής και δεύτερου Έλληνα παλαιστή στην Ολυμπιάδα του Τόκυο είναι ακόμη ανοικτό μετά την κατάκτηση της 3η θέσης στην κατηγορία των 74 κλ. της Ελευθέρας από τον αθλητή Κουγιουμτζίδη Γεώργιο. Πραγματικά οφείλουμε να σηκωθούμε όλοι όρθιοι και να χειροκροτήσουμε το 19χρονο αυτό παιδί από την Θεσσαλονίκη και τον προπονητή του κ. Θέμη Ιακωβίδη για την εμφάνιση του σε αυτό τον αγώνα.

Συγκλονιστικός και θεαματικός παλαιστής στην κυριολεξία δεν υπολόγισε κανέναν από τους αντιπάλους και αντιμετώπισε ως ίσος προς ίσο..! “Αγένειος Παίδας” ακόμη αυτός, τους Άνδρες και τα “μεγαθήρια” της κατηγορίας του.

Θερμά συγχαρητήρια σε αυτόν, τον προπονητή και σε όσους στηρίζουν την προσπάθεια του.
Περνάω τώρα στις Συνιστώσες των τεσσάρων Χ που συν αποτελούν τις 4 βασικές προϋποθέσεις ενός ολοκληρωμένου αθλητή για την κατάκτηση του Ολυμπιακού μεταλλίου.

Χρόνος
Χρειάζεται να τον αφιερώσεις όλο.! Στο βωμό της μεγάλης διάκρισης δεν υπάρχει εφησυχασμός.., ούτε χρόνος για χάσιμο, δεν υπάρχει προσωπική ζωή. Δυστυχώς για τον πρωταθλητή η Ζωή του είναι η Προπόνηση. Και επίσης χρειάζεται και μεγάλη επιμονή και διάρκεια. Πόσο ..? μέχρι να ασπρίσουν τα μαλλιά…

Χρήμα
Χρειάζονται πλέον πολλά χρήματα προκειμένου να εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος χρόνος από την προσωπική ζωή των πρωταθλητών προκειμένου ακολουθούν απρόσκοπτα το στόχο τους. Μετά το 2012 όταν η Ολυμπιακή επιτροπή για πρακτικούς λόγους περιόρισε τους αθλητές ανά κατηγορία βάρους από 32 σε 16 το αγωνιστικό επίπεδο ανέβηκε κατακόρυφα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η πρόκριση στην Ολυμπιάδα να απαιτείται πολύ υψηλό επίπεδο προετοιμασίας με όλα τα έξοδα που συνεπάγονται. Δυστυχώς όπως ακριβώς στην αρχαία Ελλάδα η επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες αφορά είτε εύπορους Πολίτες η την ίδια την “Πόλη” στον περίπτωση που αθλητής ήταν φτωχός και αδυνατούσε από μόνος του. Τουλάχιστον στην εποχή μας υπάρχουν και ιδιώτες χορηγοί και αυτό βοηθά αρκετά την κατάσταση.

Χάρισμα
Χρειάζεται να είσαι και Χαρισματικός …, δηλαδή ταλεντάρα…! Και δεν αρκεί να γεννηθείς με το χάρισα δηλαδή να παλεύεις απλώς όμορφα. Πρέπει να έχεις και το ταλέντο να μπορέσεις να το διαχειριστείς όλο αυτό και να αξιοποιήσεις μέχρι τέλους. Μυστικά της επιτυχίας …? Προπόνηση.., Σεμνότητα…., Αυτοπειθαρχία.., Πειθαρχεία…, Υπομονή … και Επιμονή….

Χρέος
Το Χρέος αφορά την Ηθική Δέσμευση την υποΧΡΕΩΣΗ …! Την αίσθηση δηλαδή του Ηθικού Χρέους .., παλαιστή για να φανεί αντάξιος σε όσους τον βοήθησαν τα προηγούμενα χρόνια ώστε να ανέλθει στα σκαλιά του πόντιουμ των Ολυμπιακών Αγώνων. Το χρέος αυτό συμβολίζει την προσπάθεια του παλαιστή που εξακολουθεί να “Παλεύει” μετά από χρόνια όχι για να αποσπάσει χρήματα ή άλλα προνόμια αλλά για να ΑΝΤΑΠΟΔΩΣΕΙ σε όσους τον βοήθησαν στην κατάκτηση της Νίκης.

Βουδαπέστη 21.03.2021
Χονδρονάσιος Χαρίλαος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα