Αναφορά από το Διεθνές Συνέδριο Διαιτησίας της πάλης

Προς: Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης, Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, Υπόψη: Προέδρου Κου Γιακουμέλου Διονύση

Κε Πρόεδρε,
Έχουμε την τιμή να σας ενημερώσουμε πως λάβαμε μέρος στο διεθνές συνέδριο της διαιτησίας της πάλης που διεξήχθη στη Σόφια της Βουλγαρίας στις 5 – 7/2/2010.

Στο εν λόγω σεμινάριο έλαβαν μέρος όλοι οι διαιτητές Ολυμπιακής κατηγορίας, καθώς και άλλοι από χώρες που δεν διαθέτουν διαιτητές στην εν λόγω κατηγορία – το σύνολο περί τους 100 συμμετέχοντες.

Το σεμινάριο διαιτησίας διεξήχθη από όλους τους instructor.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου έγινε αναφορά στα κάτωθι σημεία του κανονισμού της πάλης και επισημάνθηκαν τα εξής:

1) άρθρο 8 (γαλλικό κείμενο σ. 21 – μετάφραση σ. 18) (Nordic system)

Τα κριτήρια κατάταξης σε περίπτωση που υπάρχουν λιγότεροι από 6 αθλητές σε μια κατηγορία (σύστημα Nordic):
Στο σύστημα Nordic ο παλαιστής που έχει επιτύχει περισσότερες νίκες, ανεξάρτητα από τους βαθμούς κατάταξης ανακηρύσσεται πρώτος (υπάρχει διαφορά στο γαλλικό κείμενο).

2) άρθρο 49 (γαλλικό κείμενο, σ. 56 – μετάφραση σ. 58)

Ειδικές περιπτώσεις
Η δεύτερη παράγραφος είναι ανακριβής και πρέπει να διαγραφεί (Si c’est le lutteur dessus… aller en position ordonee a terre – μετάφραση σελ. 58 «Εάν είναι ο παλαιστής που είναι από επάνω που… σε διατεταγμένη θέση»).
Το σωστό είναι πως στην περίπτωση αυτή ο αγώνας συνεχίζεται σε όρθια θέση.

3) άρθρο 30 (μετάφραση σ. 35)

Για να θεωρηθεί έξοδος από το ταπί του επιτιθέμενου αθλητή σε όρθια θέση θα πρέπει ολόκληρο το πόδι του να είναι εκτός της κόκκινης ζώνης.
Το ίδιο ισχύει και για το κεφάλι στη θέση στο έδαφος – θα πρέπει να είναι ολόκληρο εκτός ζώνης και ν’ ακουμπά στη ζώνη προστασίας.

4) άρθρο 45 (μετάφραση σ. 48 – 49)

Ο διαιτητής για να επιβεβαιώσει την πτώση, πρέπει να έχει απαραίτητα τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου ταπί.
Πριν συμφωνήσει ο πρόεδρος, είναι δυνατό το challenge – κατόπιν, είναι αδύνατο και δε γίνεται δεκτό.

5) άρθρο 29 (μετάφραση σ. 34)

Δε μπορεί να υπάρξει αντεπίθεση (counterattack) μετά την εκτέλεση λαβής 5 σημείων, αλλά είναι δυνατή μετά την εκτέλεση δεύτερης λαβής 3 σημείων, με την προϋπόθεση πως θα γίνει άμεσα. Αν ο αμυνόμενος αθλητής μπορέσει να εκτελέσει αντεπίθεση αμέσως μετά από δεύτερη λαβή 3 σημείων και φέρει τον αντίπαλό του σε πτώση, η πτώση είναι έγκυρη και ανακηρύσσεται νικητής. Στην αντίθετη περίπτωση, νικητής (της περιόδου και ίσως του αγώνα) είναι ο αθλητής που εκτέλεσε τις δύο λαβές 3 σημείων.

6) άρθρο 53 (μετάφραση σ. 62)

Στο δέσιμο της ελληνορωμαϊκής, μετά από αντικανονική λαβή του αμυνόμενου παλαιστή και παρατήρηση (και 1 ή 2 σημεία) ο αγώνας συνεχίζεται όπως ξεκίνησε.
Αν ο επιτιθέμενος αθλητής κάνει φάουλ (ισχύει για όλα τα στυλ), την πρώτη φορά του γίνεται σύσταση (Attention), και εάν επαναλάβει παράβαση τιμωρείται με παρατήρηση και παραχωρεί 1 σημείο στον αντίπαλό του. Ο αγώνας συνεχίζεται σε όρθια θέση.
Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που στην ελληνορωμαϊκή πάλη ο αθλητής δεν ακολουθεί τον αντίπαλό του μετά από εκτέλεση λαβής.

Οι διαιτητές,

Παγώνης Βασίλης, Χαμάκος Γιώργος, Μιγκιπή Αναστασία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα
Διαβάστε περισσότερα

Η ψυχολογία του παλαιστή πριν και κατά τον αγώνα

Μια ωραία απάντηση στην ερώτηση “Ποιος είναι ο στόχος σου;” είχα ακούσει από τον Ολυμπιονίκη της ενόργανης γυμναστικής Δημοσθένη Ταμπάκο. “Στόχος μου είναι να…