Προώθηση της πάλης

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πάλη σήμερα; Ποια είναι η μεγαλύτερη «απειλή» που έχει να αντιμετωπίσει η πάλη; Με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε τους μελλοντικούς παλαιστές; Ποιος θα έπρεπε να είναι ο ρόλος των επιστημόνων του αθλήματος της πάλης;

του David Curby

Τα ακόλουθα αποτελούν την δική μου απάντησή σε αυτά τα ερωτήματα.

Ένα από τα βασικά στοιχεία για την απάντηση αυτών των ερωτημάτων είναι η προσέλκυση νέων παλαιστών στο άθλημα. Προκειμένου να προσελκύσουμε μεγαλύτερο αριθμό αθλητών, θα πρέπει να προβληθεί μια θετική εικόνα του αθλήματος μας στο κοινό. Η παρούσα δημόσια εικόνα του αθλήματος επιδρά αρνητικά στην αντίληψη των γονέων, και ιδιαίτερα στις μητέρες, οι οποίες ενδιαφέρονται πρώτα απ’ όλα για την ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών τους. Οι πιθανότητες κινδύνου θα πρέπει να ελαχιστοποιηθούν. Με άλλα λόγια μιλάμε για τη μείωση ενός ενδεχόμενου κινδύνου και την πρόληψη τραυματισμών. Μερικά από αυτά μπορούν να επιτευχθούν με τη παρουσία εξειδικευμένων προπονητών. Αυτοί οι προπονητές θα χρησιμοποιήσουν την αρχή της προοδευτικότητας στη διδασκαλία, τις κατάλληλες για κάθε ηλικία δραστηριότητες, τους κατάλληλους χώρους, το ιδανικό ταίριασμα των αθλητών, τη σωστή προσαρμογή και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, εφαρμόζοντας μεθόδους διδασκαλίας που στοχεύουν στην ανάπτυξη μιας υγιούς πνευματικής υπόστασης, δίνοντας και την απαραίτητη προσοχή στην ασφάλεια και την υγιεινή των αθλητών. Ορισμένοι προπονητές έχουν ως μοναδικό στόχο την τελειοποίηση σε αγωνιστικό επίπεδο. Όμως, για τον αρχάριο αθλητή υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα από την νίκη και την ήττα. Κάθε επίπεδο προπόνησης διαθέτει τις δικές του προτεραιότητες. Οι προτεραιότητες αυτές θα πρέπει αφού εντοπιστούν να βασίζονται στις βασικές αρχές της προπονητικής διαδικασίας και να εφαρμοστούν με ισορροπημένο τρόπο.

Τα προγράμματα των νέων θα πρέπει να δίνουν έμφαση στους ευρύτερους στόχους της φυσικής ανάπτυξης, στην αύξηση της αυτοπεποίθησης, καθώς και στη διασκέδαση των αθλητών μέσω του αθλήματος. Εάν η νίκη γίνεται ο κύριος στόχος, οι νέοι, που δεν είναι αρκετά ώριμοι, συνήθως εγκαταλείπουν το άθλημα καθώς θεωρούν τους εαυτούς τους αποτυχημένους. Η πίεση για εθνικά πρωταθλήματα που στοχεύουν σε αθλητές συνεχώς νεότερης ηλικίας, προστίθεται στο ήδη υπάρχον πρόβλημα. Υπάρχει ένα επιπλέον πρόβλημα, εκείνο της «εξάντλησης». Αυτό παρουσιάζεται σε εκείνους τους αθλητές που βρίσκονται από πολύ μικρή ηλικία σε διαρκή ανταγωνισμό. Μία πιθανή λύση που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι να αποφεύγεται η πρόωρη εξειδίκευση ενός αθλητή σε ένα μόνο άθλημα.

Η πάλη πρέπει να διατηρηθεί στα προγράμματα φυσικής αγωγής για όλη τη νεολαία. Αυτό σημαίνει ότι τα αναλυτικά προγράμματα για τους εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν τον τρόπο που θα διδαχθεί το άθλημα αυτό. Παρότι είναι εύκολο ακόμη και για το χειρότερο καθηγητή φυσικής αγωγής να οργανώσει ένα παιχνίδι της καλαθοσφαίρισης ή του ποδοσφαίρου, η πάλη απαιτεί ένα πιο υψηλό επίπεδο τεχνικής και πείρας για ασφαλή και ικανοποιητική καθοδήγηση. Η έμφαση πρέπει να δίνεται στη φυσική ανάπτυξη, τα παιχνίδια, τη λαϊκή (παραδοσιακή) πάλη, και την απόκτηση της τεχνικής. Πρέπει να προετοιμάσουμε υγιής, ενδιαφέρουσες οδηγίες και παραδείγματα για τα μαθήματα, βασισμένα στη σύγχρονη παιδαγωγική, έτσι ώστε η πάλη να συνεχίσει να συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα σπουδών της φυσικής αγωγής.

Η άποψή μου για το άθλημα, μέσα από την αμερικανική προοπτική, είναι ότι υπάρχουν διάφορα κοινωνικά φαινόμενα που έχουν επιπτώσεις στο πώς το άθλημα της πάλης γίνεται αποδεκτό. Με την άνοδο της τεχνολογίας, τα μοντέλα εργασίας και παιχνιδιού έχουν αλλάξει. Υπάρχει λιγότερη σωματική δραστηριότητα. Σε πολλά βιομηχανοποιημένα έθνη βλέπουμε τους νέους να γίνονται παχύτεροι και μια γενική άνοδο στην παχυσαρκία σε όλα τα τμήματα του πληθυσμού. Οι ακραίες απαιτήσεις του αθλήματος της πάλης ιδωμένες μέσα από αυτά τα δεδομένα μιας “πιο μαλθακής” νεολαίας, κάνουν την προσέλκυση των νέων δυσκολότερη. Φαίνεται ειρωνικό ότι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα το αρνητικό στοιχείο που συνδέεται με την πάλη είναι αυτό της υπερβολικής απώλειας βάρους, αλλά στο σημερινό κόσμο, οι πτυχές του αθλήματος που σχετίζονται με τον έλεγχο του βάρους και η ώθηση του παλαιστή προς μια άπαχη εμφάνιση μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως θετικό. Μια τέτοια προσέγγιση θα υπογράμμιζε τα οφέλη για μια υγιή και κοντά στο τέλειο σύνθεση σώματος, χωρίς την προσέγγιση επικίνδυνων και γρήγορων τεχνικών απώλειας βάρους.

Ένα άλλο θετικό εργαλείο προώθησης που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι στην πάλη υπάρχει μια θέση για όλα τα μεγέθη και τα σωματικά βάρη. Πολλά δημοφιλή αθλήματα όπως το αμερικανικό ποδόσφαιρο και η καλαθοσφαίριση απαιτούν γενικά είτε τη μεγάλη μάζα είτε το ύψος. Τα άτομα με μέση κατασκευή σώματος (1,80 μ. και 77 κιλά) και κάτω δεν έχουν καμία σχέση με τα πρότυπα αυτών των αθλημάτων.

Στα πιθανά εμπόδια για την προσέλκυση νέων παλαιστών, περιλαμβάνονται επίσης τα αιματώματα των αυτιών και οι δερματικές μολύνσεις.

Πολλοί άνθρωποι εκτός του αθλήματός μας, ιδιαίτερα οι μητέρες, θεωρούν αυτήν την μόνιμη παραμόρφωση του αυτιού ως δείκτη της βάναυσης φύσης του αθλήματος. Αυτό αποτελεί ένα παράδοξο, μιας και από τους ίδιους τους παλαιστές θεωρείτε ως “διακριτικό τιμής”. Αυτό είναι από τα παράδοξα του αθλήματός μας, δεδομένου ότι αυτό που απωθεί μερικούς είναι αυτό που προσελκύει άλλους!

Ενώ μερικές δερματολογικές ανησυχίες, όπως η tinea corporis (λοίμωξη του δέρματος από έναν τύπου μύκητα), μπορεί να θεωρηθεί μικρή ενόχληση, μερικές μπορεί να έχουν πιο σοβαρότερες επιπλοκές. Στην πραγματικότητα, με την άνοδο μολύνσεων MRSA (σταφυλοκοκκικών λοιμώξεων) στον αθλητικό πληθυσμό, η υγιεινή και η καθαριότητα πρέπει να αποτελεί πρωταρχική ανησυχία για τον προπονητή.

Οι με καλή μόρφωση και ήθος προπονητές κρατούν συχνά το κλειδί ως προς τον τρόπο με τον οποίο το κοινό αντιλαμβάνεται αυτά τα ζητήματα. Είναι σημαντικά πρότυπα, μαζί με τους παλαιότερους, επιτυχείς παλαιστές, οι οποίοι προσελκύουν τελικά τους αθλητές στο άθλημά μας.

Η επέκταση και η ένταξη του αθλητισμού στην καθημερινή ζωή της σύγχρονης κοινωνίας, έχουν διευκολυνθεί εν μέρει από τις προόδους στην αθλητική ιατρική και την αθλητική επιστήμη. Η κατανόηση του ανθρώπινου σώματος, και η ανάγκη του σώματος αυτού για δραστηριότητα, έχουν αυξηθεί εκθετικά. Τα άτομα που ασχολούνται με την αθλητική επιστήμη της πάλης πρέπει να σιγουρευτούν ότι η επιστημονική βάση, της γνώσης μας είναι πλήρως εμπλεκόμενη και με πρακτική σημασία. Πρέπει να είμαστε κατηγορηματικοί στην καθοδήγηση των αθλητών και των προπονητών μας στο να βασίζουν τις μεθόδους τους, στις πιο επιστημονικά υγιείς πρακτικές. Πρέπει επίσης να είμαστε κατηγορηματικοί στην επιδίωξη ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται μέσα στον αθλητισμό είναι βασισμένες στις καλύτερες πληροφορίες.

Όλοι εμείς οι εμπλεκόμενοι στην αθλητική επιστήμη πρέπει να εργαστούμε για να παραμείνει η πάλη στο επίκεντρο. Οι διασκέψεις όπως αυτό το όμορφο συμπόσιο πρέπει να επαναληφθούν και σε άλλες χώρες. Πρέπει να εκμεταλλευθούμε σημαντικούς αγώνες για να οργανώσουμε παρόμοια επιστημονικά συνέδρια και να κοινοποιήσουμε τις δραστηριότητες αυτές.

Για παραπομπή στο πρωτότυπο πατήστε εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα
Διαβάστε περισσότερα

Τενοντίτιδα του επιγονατιδικού

Ο όρος “τενοντίτιδα” (tendinitis, tendonitis) παραπέμπει σε φλεγμονή του τένοντα και αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, όσον αφορά την “τενοντίτιδα” του επιγονατιδικού, όπως και…