Θεραπεία του αιματώματος των αυτιών των παλαιστών

Ένα αυτί που από αιμάτωμα του πτερυγίου του παίρνει την μορφή «Κουνουπιδιού» όπως ονομάζεται στις διεθνείς παλαίστρες, μπορεί να καταλήξει σε µία μόνιμη παραμόρφωση αυτού του μέρους του σώματος.

Από τους Berkley S. Eichel Μ.D. & DAVID Α. BRAY Μ.D.
Υφηγητές Πανεπιστημίου του Los Angeles

Η χρησιμοποιούμενη θεραπεία εφαρμόζει την εντομή του δέρματος και του περιχονδρίου καθώς επίσης και την συμπίεση του λοβού του αυτιού.

Τα τραύματα που προκαλούνται από µία παραμόρφωση του λοβού του αυτιού προκαλούνται γενικά από τους εξωτερικούς τραυματισμούς όπως από καψίματα από σπάσιμο (σχισμές), από χειρουργικές επεμβάσεις σαν συνέπεια χρόνιων ασθενειών του αυτιού και από παρακεντήσεις.

Η μόλυνση του χόνδρου (χονδρίτης) συνιστά τον αιτιολογικό παράγοντα μίας μεταγενέστερης παραμόρφωσης.

Οι βλάβες του αυτιού µε ακολουθούμενη έκκριση κάτω από το δέρμα και το περιχόνδριο παράγουν ένα αιμάτωμα του λοβού του αυτιού. Αυτές οι βλάβες συμβαίνουν κατά την διάρκεια της πρακτικής των σπορ επαφής όπως η πάλη το μποξ και το ποδόσφαιρο.

Το οίδημα (πρήξιμο) που παράγεται είναι γενικά εντοπισμένο, λείο και στρογγυλό και δεν πρέπει να συγχέεται µε το φλογιστικό πρήξιμο που έχει εξαπλωθεί και σκληρυνθεί οφειλόμενο σε κυτταρίτιδα η περιχονδρίτιδα.

Μία θεραπεία κατάλληλη αυτών των βλαβών εμποδίζει την ανάπτυξη μίας μόνιμης παραμόρφωσης.

Αυτό το άρθρο γράφτηκε για τους γιατρούς που οφείλουν να θεραπεύσουν τα τραύματα των αθλητών κατά τις πρώτες βοήθειες ή στα θεραπευτήρια.

Εάν θέλουμε να αποφύγουμε την παραμόρφωση του αυτιού, είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε πλήρη εκκένωση και ανάλογη συμπίεση «µία απλή αποστράγγιση του αίματος είναι ανεπαρκής».

Οι ακόλουθες πολύ απλές ενέργειες θα εφαρμόζονται από κάθε γιατρό που εφαρμόζει χειρουργικές µμεθόδους µε, τον όρο βέβαια ότι θα είναι απαραίτητη η αποστείρωση.

Η διαδικασία της θεραπείας

Καθαρίζεται το δέρμα µε ιωδοφόρμιο και φακελώνεται το αυτί µε µία αποστειρωμένη γάζα.

Απομακρύνουμε τα µμαλλιά από το τραύμα κόβοντας τα αν είναι απαραίτητο.

Χρησιμοποιείται η τοπική αναισθησία η γενική, γεγονός που θα εξαρτηθεί από την ηλικία και την συνεργασία του ασθενούς.

Η εντομή, το αποστράγγισμα και η εκκένωση του αίματος πρέπει να πραγματοποιηθούν βαθμιαία.

Τοποθετείται η λαβίδα στο άνοιγμα της πληγής και επιδιώκεται η εκµύζυση για να διαπιστωθεί εάν ο χόνδρος δεν έχει προσβληθεί.

Εάν ο χόνδρος δεν είναι µμολυσμένος, είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση του.

Γεμίζεται η πληγή µε γάζα. Για την συμπίεση τοποθετείται ταμπόν µμέσα στο κοίλο μέρος του αυτιού.

Είναι δυνατό να ασκηθεί πίεση επάνω στην µμαστοειδή απόφυση χρησιμοποιώντας σαν μέσο για την επίδεση. Εκτός από την περίπτωση που πρόκειται για αιμάτωμα πολύ πρόσφατο, παρέχεται η σύσταση να χορηγούνται στον ασθενή αντιβιοτικά.

Συζήτηση επάνω στην διαδικασία των σχετικών ενεργειών.

Τα ουσιώδη στοιχεία αυτής της τεχνική; είναι: Η αποστείρωση, οι πολλαπλές εντομές στο δέρμα και το περιχόνδριο για να καταστεί δυνατή η εκκένωση του υγρού η ενός θρόμβου αίματος καθώς και η συμπίεση.

Οι εντομές στο περιχόνδριο αυξάνουν σημαντικά τους κινδύνους μίας ανάλογης χονδρίτιδος.

Είναι επίσης ενδιαφέρον να επιμένουμε στην αποστείρωση της αιθούσης η του χώρου επέμβασης.

Συνιστούμε την τοπική αναισθησία πλην της περίπτωσης που έχουμε να κάνουμε µε ένα παιδί η ένα πρόσωπο που δύσκολα ανέχεται την επέμβαση.

Είναι απαραίτητο να γίνονται πολλές τομές η αποστραγγίσεις του αιτίου για να είμαστε βέβαιοι ότι όλο το υγρό η οι θρόμβοι του αίματος εκκενώθη καν.

Εάν πρόκειται για πρόσφατο τραύμα σπάνια είναι αναγκαίο να προφυλάγουμε στην αποκοπή του χόνδρου, δεν πρέπει να αμελούμε τα ενδεχόμενα να συμβούν.

Ένας από τους ερευνητές επιμένει πάνω στο γεγονός ότι αυτό το είδος των τραυμάτων μπορεί να δημιουργήσει παραμόρφωση και θα πρέπει να προειδοποιηθεί ο ασθενής.

Το ουσιώδες στοιχείο αυτών των παρομοίων χειρουργικών μεθόδων, είναι η απαραίτητη συμπίεση μετά την εκκένωση.

Εφαρμόζουμε τρεις μεθόδους συμπίεσης συγχρόνως για να εμποδίσουμε νέα συρροή του αίματος.

Παραγέμισμα του αυτιού με γάζες κατά την διάρκεια 4-5 ημερών η συμπίεση χρησιμοποιώντας ταμπόν τοποθετημένα στην κοιλότητα του αυτιού κατά την ίδια

περίπτωση καθώς επίσης η επίδεση της μαστοειδούς απόφυσης για το σκοπό της ενίσχυσης της πρώτης μεθόδου.

Είναι απόλυτα δυνατό ότι η μόνη μέθοδος που περιλαμβάνει τις συμπιέσεις με ταμπόν δίνει καλά αποτελέσματα, δεδομένου όμως ότι ο συνδυασμός των τριών μεθόδων απέδειξε, ότι δεν θα ήταν σωστή να αποκλείσουμε την μία.

Το μπαντάρισα της μαστοειδούς απόφυσης η γάζα και το ταμπόν μπορούν να αφαιρεθούν την Πέμπτη ημέρα από την χειρουργική επέμβαση.

Υπάρχουν βέβαια και άλλες μέθοδοι που επιτρέπουν την θεραπεία ενός τραυματισμένου αυτιού, όμως η ειδική φιλολογία στην ωτορινολαρυγγολογία και στην πλαστική χειρουργική περιλαμβάνει πτωχές περιγραφές αυτής της μεθόδου.

Μέσα στην φιλολογία αυτή αφιερώνεται περισσότερος χώρος σε περιπλοκές οφειλόμενες σε καψίματα ή μολύνσεις. Άλλωστε οι ασθενείς μας γενικά υπέστη σαν ήδη δύο προηγούμενες εντομές η αποστράγγιση.

Ευτυχώς κανένας από τους ασθενείς που θεραπεύσαμε δεν αντιμετώπισε προβλήματα μόνιμης αισθητικής.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Εκείνο που είναι το πλέον ενδιαφέρον στην θεραπεία του τραυματισμού αιματώματος του αυτιού, είναι γνωστό και με την φράση «το αυτί του παλαιστή σε συμπίεση».

Η ακολουθούμενη τεχνική είναι εν συντομία η εξής:

Οι πολλαπλές εντομές του δέρματος και του περιχονδρίου.
Η συμπίεση με γάζα και ταμπόν
Το μπαvτάρισµα της μαστοειδούς απόφυσης.

Από το τηρούμενο αρχείο του Πολύδωρου Δρόσου διεθνούς διαιτητού της πάλης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα