6 αιτίες πρόκλησης κακώσεων της ωμικής ζώνης

Οι κακώσεις στην ωμική ζώνη μπορεί να προκληθούν από διάφορους λόγους.

Του Γεωργίου Σκόλια

Aς δούμε μερικούς από αυτούς:

  1. Σταθερότητα της ωμοπλάτης. Βασικά το 100% των προβλημάτων που αφορούν τον ώμο προέρχονται από κάποια δυσλειτουργία στην ωμοπλάτη. Η αστάθεια της ωμοπλάτης εμποδίζει τη βέλτιστη παραγωγή και μεταφορά δύναμης στις στροφικές κινήσεις του βραχίονα και προφανώς αν η ωμοπλάτη είναι ασταθής, δεν θα αφήσει το βραχιόνιο οστό να σταθεροποιηθεί στην ωμογλήνη αποτελεσματικά.
  2. Εύρος κίνησης θωρακικής μοίρας σπονδυλικής στήλης. Όταν η κινητικότητα της θωρακικής μοίρας είναι περιορισμένη, αλλάζει η θέση των ωμοπλατών, η οποία μεταβάλλει και τη θέση της άρθρωσης του ώμου.
  3. Λειτουργία αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης. Σχετίζεται με το μειωμένο εύρος κίνησης της θωρακικής μοίρας και τη λάθος στάση του σώματος (κυφωτική στάση). Το κεφάλι αντισταθμιστικά θα μετατοπισθεί προς τα εμπρός. Από την αυχενική μοίρα εκφύονται πολλοί από τους μύες που σταθεροποιούν και κινούν τις ωμοπλάτες. Η λάθος θέση της αυχενικής μοίρας δημιουργεί προβλήματα στη σωστή σταθεροποίηση και κίνηση των ωμοπλατών και κατά συνέπεια και στην άρθρωση του ώμου.
  4. Πρότυπα αναπνοής. Η σωστή αναπνοή από το διάφραγμα δίνει τη δυνατότητα σωστής σταθεροποίησης της σπονδυλικής στήλης, μειώνοντας τη δραστηριότητα των συνεργών αναπνευστικών μυών στον αυχένα και το θώρακα, διευκολύνοντας τη λειτουργία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
  5. Ποιότητα ιστών. Τυπικά θα δούμε περιορισμούς στην κίνηση της ωμικής ζώνης, λόγω των βραχύνσεων ή αδυναμιών στον ανελκτήρα της ωμοπλάτης, τον μείζονα και ελάσσονα θωρακικό, τους σκαληνούς, τον πλατύ ραχιαίο, τους ρομβοειδείς, τον τραπεζοειδή και τους μύες του στροφικού πετάλου.
  6. Στροφικό πέταλο. Στο στροφικό πέταλο διακρίνουμε μύες που κινούν τον βραχίονα προς τα μέσα ή προς τα έξω. Οι περισσότεροι ασχολούνται αποκλειστικά με την ενδυνάμωση των μυών του στροφικού πετάλου. Το πρόβλημα όμως είναι πολύ πιο σύνθετο από την απλή αυτή αντιμετώπιση.
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα